Există o strânsă legătură între grupa de sânge, alimentaţie şi sănătatea oamenilor. Ştiinţa grupelor sanguine permite alegerea unei alimentaţii adecvate pentru prevenirea unor boli, încetinirea îmbătrânrii, tratarea obezităţii. Sfatul nutriţioniştilor este urmarea dietei grupei sanguine cel puţin două săptămâni...

Grupa 0 - "Donatorul universal"

Omul cu grupa 0 hrănit cu proteine are un sistem imunitar puternic, este viguros şi rezistent. Între sânge şi alimentele consumate se produce o reacţie chimică care face parte din moştenirea genetică. Caracteristicile grupei 0: consumator de carne; tract digestiv viguros, dar cu aciditate crescută; sistem imunitar hiperactiv; intoleranţa faţă de adaptările la dietă şi la mediul înconjurator; răspunde optim la stres printr-o activitate fizică intensă; necesită un metabolism eficient pentru a se menţine suplu şi energic prin suplimentarea alimentaţiei cu iod şi calciu. În ceea ce priveşte personalitatea, grupa 0 poartă o memorie genetică de putere, rezistenţă, îndrăzneală, încredere în forţele proprii, putere de concentrare, acţiune şi un dezvoltat simţ de autoconservare. Recomandări pentru controlul greutăţii. Există mai mulţi factori care influenţează creşterea în greutate pentru grupa 0. Printre aceştia se numără reglarea tiroidiană. Ce înseamnă acest lucru? Oamenii cu grupa 0 au tendinţa spre hipotiroidism (nivelul scăzut al hormonilor tiroidieni, lipsa iodului). Efectele hipotiroidismului sunt creşterea în greutate, retenţie de lichide, scăderea masei musculare şi oboseala. Factorul principal al creşterii în greutate este glutenul care se găseşte în toate produsele pe bază de grâu. Urmând dieta grupei 0 prin reducerea consumului de cereale, pâine şi paste făinoase se constată scăderea în greutate. Alimentele care favorizează creşterea în greutate pentru grupa 0 sunt: grâul, porumbul, fasolea uscată, lintea, varza, conopida, muştarul. Alimentele benefice care favorizează scăderea în greutate pentru grupa 0 sunt sarea iodata, peştele, ficatul, carnea roşie (vita), spanacul şi toate legumele verzi. Se recomandă alimentaţia bazată pe proteine - carne slabă de peşte, pui, vită, cât mai proaspătă, fără adaos de conservanţi şi alţi aditivi. Se vor evita mezelurile preparate industrial. Benefice sunt alimentele marine (surse de iod, reglează funcţia tiroidiană) care trebuie să reprezinte o componentă majoră a dietei grupei 0. Persoanele cu grupa 0 trebuie să reducă produsele lactate, în special laptele dulce (intoleranţă la lactoză). Deoarece calciul este foarte necesar, se recomandă suplimenţi alimentari de calciu (mai ales pentru femei). Alternative excelente sunt: brânza de soia, laptele de soia. Dintre uleiuri şi grăsimi se recomandă uleiul de măsline. De asemenea, o sursă benefică de proteine şi grăsimi vegetale sunt nucile şi seminţele crude de dovleac. În ceea ce priveşte legumele, sunt benefice toate legumele verzi, hrean, ceapa, usturoi, gulii. Fasolea uscată trebuie evitata sau consumată cu moderaţie sub formă de garnitură. Nu se recomandă pâine, paste făinoase şi dulciuri realizate pe bază de făină de grâu deoarece glutenul din cereale încetineşte metabolismul şi transforma hrana în depozite de grăsimi. Fructe recomandate de nutriţionişti în cazul persoanelor cu grupa sanguină 0 sunt prunele, smochinele, ananasul, de vitat fiins însă pepenele galben, bananele, căpşunele, portocalele şi murele. Sucurile de legume sunt preferabile celor de fructe. Condimentele care trebuie evitate sunt: oţetul, piperul, muştarul.  În cantităţi moderate pot fi consumate berea şi vinul roşu, dar trebuie reduse cafeaua, băuturile alcoolice distilate, băuturile racoritoare sintetice, ceaiul negru. Ceaiul verde este o bună alternativă pentru cafea. Exerciţiul fizic, munca fizică reprezintă cel mai bun antidot pentru cei din grupa 0 împotriva stresului, depresiei, oboselii şi insomniei.

Grupa B - Nomadul

Caractaresitici generale: echilibrat, cu un sistem imunitar puternic; tract digestiv tolerant; consumator de produse lactate; opţiunile cele mai flexibile privind dieta; răspunde cel mai bine la stres prin creativitate; necesită un echilibru între activitatea fizică şi mentală pentru a se menţine suplu şi activ.

Recomandări pentru controlul greutăţii. Există asemănări între Grupa B şi Grupa O în privinţa reacţiei la glutenul din grâu care determină încetinirea metabolismului. Dacă mâncarea nu este eficient digerată şi nu este folosită drept "combustibil" pentru nevoile energetice ea se depozitează sub formă de grăsime. Pesoanele cu grupa B îşi pot controla cu uşurinţă greutatea aplicând dieta specifică acestei grupe deoarece nu întâmpină nici o barieră fiziologică cum ar fi problemele homonale sau digestive (cazul grupei 0). Alimentele care trebuie evitate (deoarece favorizează creşterea în greutate pentru grupa B) sunt următoarele: porumb, grâu, linte, arahide, seminţele de susan. Aceste alimente afectează buna funcţionare a metabolismului ducând la oboseală, retenţie hidrică si hipoglicemie. Deci persoanele care au grupa B şi doresc să slăbească trebuie să evite grâul şi produsele derivate. Din categoria alimentelor benefice care favorizează scăderea în greutate fac parte legumele verzi, carnea slabă, ficatul, produsele lactate (cu conţinut mic de grăsimi), ouă, ceai de lemn dulce. Recomandări generale pentru dietă. Grupa sanguină B se aseamănă în multe privinţe cu grupa sanguină O. Persoanele care au grupa B sunt în general rezistenţi şi capabili reziste la multe dintre cele mai severe boli caracteristice epocii moderne cum ar fi cardiopatiile şi cancerul, ei fiind predispuşi mai degrabă la tulburări rare cum ar fi scleroza multiplă, sindromul de oboseală cronică. Dieta grupei B este echilibrată şi complexă incluzând o mare varietate de alimente, reprezentând cea mai buna combinaţie dintre regnul animal şi cel vegetal. O alimentaţie sănătoasă pentru grupa B trebuie să includă: carne roşie, peşte, lactate, legume şi fructe.  Pentru grupa B se recomandă, în special, evitarea cărnii de pui, fiind de preferat consumarea cărnii roşii, mai ales de miel şi iepure. Carnea de vită sau de curcan poate fi consumată, dar în cantităţi moderate. Este bine să se evite carnea de porc. Alimentele marine sunt benefice, în special peştii oceanici de apă adâncă (codul şi somonul) precum şi peştii cu carne albă. Alimentele marine reprezintă surse excelente de proteine de calitate şi uleiuri nutritive, dar trebuie, în schimb, evitate toate crustaceele - crabi, homari, creveţi. Uleiul de măsline este indicat pentru digestie şi eliminarea deşeurilor din organism. Ct priveşte cerealelele, acestea trebuie evitate (grâul, porumbul şi secara) deoarece încetinesc metabolismul şi favorizează retenţia apei, depozitarea grăsimilor şi oboseala, o alternativă fiind consumul de orez. Legumele (în special cele cu frunze verzi) sunt foarte nutritive şi benefice din acest motiv se recomandă cât mai des (3-5 porţii pe zi), dar trebuie eliminate complet roşiile din dietă. Grupa B tolerează aproape, toate fructele în special ananasul, strugurii, bananele şi prunele. Este bine să se consume în fiecare dimineaţă un suc întăritor din fructe sau legume.  Cât priveşte plantele, benenefice sunt: ginseng, ginkgo biloba, mentă, ghimber şi măceşe, iar dintre băuturi amintim ceaiul verde, ceaiuri de plante, apa şi sucurile naturale. Nu sunt recomandate băuturile distilate.