Am intrat în anotimpul călduros
Siguranţa alimentelor este siguranţa noastră!
Vara este, fără îndoială, anotimpul când trebuie să acordăm maximă importanţă calităţii alimentelor, fie că este vorba despre alimente cumpărate din magazine sau pieţe, fie că sunt alimente preparate în casă şi lăsate de pe-o zi pe alta. Depozitate în locuri necorespunzătoare, în spaţii cu temperaturi mult prea înalte faţă de instrucţiunile cuprinse pe etichetele produselor, alimentele se pot altera, cauzându-ne, în consecinţă, serioase neplăceri. Din categoria produselor cu grad sporit de alterare fac parte carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, peştele şi produsele marine, răcoritoarele, îngheţata. Dar despre aceste aspecte discutăm cu directorul executiv al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, doamna ec. Cristiana Bigan:
- Pentru început, pot să vă spun că în pieţe, este interzisă comercializarea ouălor, uleiului, margarinei, produselor zaharoase din momentul în care gradele indicate de termometre depăşesc 16 grade C. La temperaturi mai mari de 16 grade C nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru comercializarea produselor perisabile. Agenţii economici pot vinde în piaţă asemenea produse doar dacă dispun de spaţii frigorifice în care să le depoziteze. Precizez că aceia care nu se conformează sunt pasibili de amenzi între 5 şi 50 de milioane lei. Atribuţiile de verificare a calităţii produselor vândute pe timp de vară cad în sarcina organelor de control, dar un cuvânt hotărîtor îl are, fără îndoială, administratorul pieţii! Astfel, menţionez că Hotărârea Guvernului nr. 348 (publicată în M.O. nr. 269, Partea I, din 26 martie 2004) privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice stabileşte cât se poate de clar obligaţiile pe care le are administratorul pieţii, precum şi agenţii economici şi producătorii care îşi desfăşoară activitatea în pieţele din municipiului nostru.
- Concret?
- Prevederile legale menţionate stabilesc, printre altele, că administratorul pieţii este cel care verifică documentele de provenienţă pentru produsele ce sunt comercializate, aspect deosebit de important. Administratorul pieţii are dreptul de a interzice accesul în piaţă, sau într-un sector specializat, a persoanelor care nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru exercitarea activităţii de comerţ. În altă ordine de idei, ştim cu toţii că au existat reclamaţii legate de gramajul legumelor şi fructelor vândute consumatorilor... Profit de ocazie pentru a preciza că, potrivit legii, administratorul pieţii este obligat să asigure verificarea periodică, din punct de vedere metrologic, a cântarelor pe care le oferă spre închiriat utilizatorilor pieţei, precum şi controlarea mijloacelor de măsurare din proprietatea utilizatorilor pieţei, respectiv interzicerea folosirii acelor aparate de măsură care nu corespund prevederilor legale în vigoare. Revenind la temperaturile în creştere şi siguranţa alimentelor, comercializarea produselor din carne, lapte, peşte se face numai în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să asigure normele de igienă în vigoare şi condiţiile de igienă. Pieţele au sectoare specializate, este foarte adevărat, dar, din păcate, mai pot fi întâlnite cazuri când aceste produse se vând în afară pieţii, direct de pe trotuar.
- Ce facem cu laptele vândut în pet-uri, nu de puţine ori murdare?
- O astfel de practică este interzisă, producătorii sunt obligaţi să aducă produsul în bidoane speciale! Cine are obligaţia de a controla acest aspect?! Circumscripţiile şi punctele sanitar-veterinare ce există în fiecare piaţă amenajată! OPC Bihor recomandă tuturor consumatorilor să aducă recipienţi "de-acasă", cum se spune, este mai sigur, tocmai pentru a preveni eventualele îmbolnăviri. La fel, carnea şi preparatele din carne, peşte, ouă etc. pot fi vândute numai în structuri special amenajate şi dotate cu lanţ de frig.
- Este ştiut că există şi producători care vând legume şi fructe pline cu pământ, poate şi (sau mai ales) pentru că... trag la cântar...
- Administratorul este obligat să asigure în incinta pieţii bazine compartimentate pentru spălarea legumelor şi fructelor, aceste bazine există, însă producătorii neglijează acest aspect, situaţie în care cei care nu respectă cerinţa pot (şi vor) fi amendaţi conform legii. Şi pentru că tot suntem la subiect, ar fi bine ca administratorul să reactualizeze Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţii, mai ales că H.G. nr. 348, intrată în vigoare la data de 1 aprilie a.c., aduce o serie de noutăţi ce se cer cuprinse şi în Regulament.
- Dar în ceea ce priveşte magazinele specializate în vânzarea alimentelor?
- Condiţiile sunt deja cunoscute, e drept - nu pretutindeni respectate. Dar, alături de noi, există şi alte organe de control al produselor alimentare care trebuie să vegheze la modul în care agenţii economici îşi desfăşoară activitatea, respectiv comercializarea, transportul, depozitarea produselor perisabile. Nu pot decât să lansez o recomandare: procuraţi alimentele numai din locuri autorizate, care dispun de condiţii tehnice şi sanitare pentru comercializarea acestora! Noi promitem că vom veghea la bunul mers al lucrurilor!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.