Un bărbat de 50 de ani și o femeie de 52, ambii infectați cu virus gripal AH1N1, au decedat miercuri seară, respectiv joi dimineață, la Spitalul Județean. Acestea sunt primele decese cauzate de gripă din cele 16 cazuri confirmate până la această oră în Bihor. 

Bărbatul de 50 de ani locuia în Finiș. Nevaccinat gripal, și confirmat cu virus AH1N1, pacientul a fost internat la Spitalul Municipal „Ep. N. Popovici” din Beiuș pe 22 ianuarie, iar pe 25 a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea – Secția ATI. Evoluția bolii s-a agravat sub ventilațe artificială, în cursul tratamentului complex, inclusiv cu Tamiflu. Decesul a survenit în cursul serii de 12 februarie.

Femeia de 52 de ani era domiciliată în Avram Iancu, nevaccinată antigripal, cu patologie asociată constând din hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip II, obezitate gradul I, confirmată cu infecție cu virus gripal AH1N1. Pacienta s-a prezentat pe 27 ianuarie la Spitalul Municipal Salonta unde a fost tratată. Pe 30 ianuarie, pacienta a fost transferată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, secția ATI, unde i s-a administrat și tratament antiviral cu Tamiflu. În ciuda tratamentului complex administrat, evoluția stării clinice a fost gravă, decesul survenind în cursul dimineții zilei de 13 februarie.

În Bihor, numărul total al cazurilor confirmate cu gripă de tip B, AH1N1 și AH3N2 a ajus la 16. Ultimele două cazuri au fost confirmate în această săptămână. Este vorba despre un bărbat de 45 ani, domiciliat în comuna Uileacu de Beiuș, nevaccinat antigripal, cu patologie asociată constând din hipertensiune arterială stadiul I, obezitate și hepatită reactivă. Cazul a fost confirmat cu virus gripal AH1N1. Pacientul s-a prezentat pe 16 ianuarie la medicul de familie, unde a beneficiat de tratament. Din cauza persistenței simptomatologiei s-a internat pe Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Municipal „Ep.N.Popovici” din Beiuș pe 5 februarie unde i s-a administrat și tratament antiviral cu Tamiflu. În prezent starea lui este bună și s-a externat pe 10 februarie.

Ultimul caz de gripă confirmat este al unui bebeluș de doar 7 luni, din Oradea, nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal de tip AH3N2. Pacientul a fost internat de urgență la secția pediatrie a Spitalului Clinic Municipal „Dr.Gavril Curteanu” Oradea unde a beneficiat de tratament cu Tamiflu.   

Pe lângă aceste cazuri grave, la Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, pentru săptămâna 3-9 februarie au fost raportate 8.862 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, în creștere față de săptămâna precedentă (8.711 cazuri), valoarea fiind mai mare față de săptămâna similară din sezonul anterior (5.809 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018-2019). Din cele 8.862 de cazuri, 161 au necesitat internare. Și numărul cazurilor de pneumonie și bronhopneumonie este în creștere. Au fost înregistrate 1.842 de cazuri, în creștere față de săptămâna precedentă (1.549 cazuri), valoarea fiind mai mare față de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior (1.490 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018-2019). Din cele 1.842 de cazuri, 265 au necesitat internare.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat ieri, pe lângă cele două decese din Bihor, încă unul în judeţul Bacău, astfel că la nivel naţional numărul total al persoanelor care au murit ajunge la 34.