Programul „Primul pas spre sănătate” va fi extins, urmând a fi dotate cu aparatură medicală 100 de cabinete de medicină de familie, pentru a îmbunătăți accesul la servicii medicale pentru 22.000 de gravide, mame și copii de până la 3 ani din zonele rurale dezavantajate.

 

În acest an, față de cele 40 de cabinete dotate în 2023, alte 60 de cabinete de medicină de familie vor fi dotate cu echipamente medicale: ecograf, electrocardiograf, defibrilator automat, pulsoximetru, doppler vascular și fetal, geantă medicală de prim ajutor, trusă completă de mică chirurgie, mobilier medical și instrumentar medical. În cele 60 de noi cabinete dotate, 15.000 de gravide, mame și copii vor avea parte de îngrijirea medicală adecvată în comunitățile lor, reducând astfel timpul, distanța și costurile pentru consultații pre și post natale. În plus, în acest fel, va scădea și presiunea pentru spitalele județene sau camerele de gardă din marile orașe. Cabinetele medicale vor fi selectate prin concurs deschis, în perioada 2 aprilie-15 mai. Detaliile despre metodologia de selecție sunt disponibilie pe salvaticopiii.ro. 

„Accesul la servicii medicale este crucial pentru gravidele și mamele din comunități vulnerabile, iar mediul rural rămâne, de cele mai multe ori, decuplat și nemodernizat, ceea ce pune în pericol viețile nou-născuților. De aceea, noi punem accent pe munca în comunități, pe parteneriatul cu medicii din comunități, astfel încât să corectăm lacunele sistemului și să prevenim drame. Dotarea cabinetelor medicale din zona rurală este o necesitate”, explică Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel, ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

Conform raportărilor INS din anul 2021, un număr foarte mare de gravide nu au beneficiat de consultație prenatală, în total 51.053 de gravide, reprezentând 28% din totalul nașterilor. Practic, peste un sfert din numărul femeilor gravide din România nu au trecut prin nicio consultație înainte de naștere. România este țara din UE cu cel mai mare număr de mame minore: unul din 9 bebeluși născuți în România are mama adolescentă; unul din 10 avorturi s-a înregistrat la grupa de vârstă 12-19 ani în 2021. România înregistrează una dintre cele mai mari rate ale mortalității infantile din Uniunea Europeană, cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii, comparativ cu media UE de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii. Numărul de decese în mediul rural al copiilor sub vârsta de un an este mai mare decât cel înregistrat în mediul urban, respectiv 6,8‰ față de 4,5‰. Doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune din 2.862 de comune nu au medic de familie.

România se află pe penultimul loc privind bugetul pe sănătate, cu doar 6,47% din PIB, din care doar 0,24 reprezintă cheltuieli pentru prevenție în sănătate.

Programul „Primul pas spre sănătate” este derulat de Organizația Salvați Copiii România și Fundația OMV Petrom.