Consumul periodic de mâncăruri condimentate cu ardei iute poate contribui la scăderea riscurilor de apariţie a cancerului şi a altor boli grave, este concluzia unui studiu publicat în revista Biochemical and Biophysical Research Communications. Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham spun că substanţa numită capsaicină, responsabilă pentru gustul iute şi senzaţia de fierbinte, este eficace în eliminarea tumorilor, fără a avea efecte secundare. Substanţa ar putea sta la baza unei noi generaţii de medicamente împotriva cancerului. Timothy Bates, membru al Medical Research Council (MRC) College of Experts, o asociaţie cu renume pe plan internaţional în dezvoltarea medicamentelor anti-cancer, a dat ca exemplu persoanele din India şi Mexic, ale căror diete alimentare sunt foarte condimentate şi unde incidenţa cazurilor de cancer este scăzută. Cercetătorii au făcut teste în laborator pe celule canceroase din plămâni şi pancreas şi sunt foarte optimişti, fiind de părere că au descoperit "călcâiul lui Ahile" al tuturor formelor de cancer.