Iată, deci, câteva reţete: * Se amestecă 10 grame şovârf, 20 grame frunze potbal (foto) şi 20 grame nalbă şi se fărâmiţează bine. Peste 2 linguriţe amestec se toarnă 0 cană (300 ml) de apă clocotită, se lasă acoperită 2 minute şi se strexoară. Se beau 2 căni pe zi. * 200 grame ceapă tăiată mărunt şi 50 grame usturoi zdrobit se pun la fiert în 500 ml apă. După ce scade la jumătate, se strecoară şi se îndulceşte cu 100-200 grame miere. Se iau 6 linguriţe pe zi. * infuzie din 15 frunze zdrobite de fenicul (anason) cu 300 ml apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute, se strecoară apoi. Se bea în 3 reprize, după mesele principale. * infuzia de trei-fraţi-pătaţi este, de asemenea, foarte bună. Se prepară din 2 linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită. Se poate bea toată ziua în loc de apă.