Atenţie la toxiinfecţiile alimentare
În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri de îmbolnăvire din cauza toxiinfecţiilor alimentare, în special în focare familiale, iar în Bihor s-au înregistrat şase astfel de cazuri.
Potrivit şefului Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Clinic Judeţean, dr. Sonia Drăghici, pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, se recomandă evitarea preparării alimentelor cu mai mult de două-trei ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate. Alimentele pentru sugari se administrează imediat după preparare, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. Este indicată evitarea contactului între alimentele ne-preparate şi cele preparate, spălarea atentă a recipientelor în care se gătesc alimentele, spălarea mâinilor înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei, întreţinerea curăţeniei tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru). Persoanele cu leziuni la nivelul mâinilor este bine să evite pregătirea alimentelor sau să îşi panseze rana. Fructele, legumele, zarzavaturile şi verdeţurile se spală cu atenţie şi se folosesc doar sursele de apă potabilă. Specialiştii mai recomandă evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă, precum îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc., precum şi fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat. În cazul ieşirilor la iarbă verde, este indicată utilizarea genţilor frigorifice, pentru păstrarea alimentelor perisabile sau consumul alimentelor neperisabile.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.