Într-un comunicat al biroului de presă al Ministerului Sănătăţii, se arată că: "Deşi nu se poate spune că ne confruntăm cu o creştere alarmantă a cazurilor de botulism, totuşi, numărul acestora a crescut uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în anul 2002 au fost înregistrate 14 cazuri de acest fel, în 2003 au fost 19 cazuri, iar în primele 5 luni ale anului 2004 numărul acestora este deja de 12. Majoritatea acestor cazuri au apărut în judeţele din vestul ţării, datorită obiceiurilor alimentare (consum de carne şi mezeluri afumate, conservate în grăsime sau sărate)". Din cele 12, 11 cazuri de botulism au fost în Bihor De la începutul anului până în prezent (9 iulie a.c.), la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase au fost internate 11 persoane suspecte la început (apoi confirmate) de botulism, ne-a precizat dr. Marcela Pop, şef de secţie. Cele 11 persoane proveneau din zone diferite şi focare familiale: 4 din Oradea, 4 din Pociovelişte, 2 din Dobreşti şi 1 din Pădurea Neagră. Trataţi şi ţinuţi sub observaţie, conform gravităţii fiecăruia în parte, pacienţii au fost externaţi într-o stare foarte bună. Cum să prevenim boala? Atenţie la modul de preparare şi consumare a conservelor, evitaţi consumul conservelor bombate sau cu modificări de gust şi miros şi nu alimentaţi copiii de până la 12 luni cu produse crude sau cu miere de albine. Acestea sunt doar câteva recomandări ale specialiştilor din Ministerul Sănătăţii pentru prevenirea botulismului. De asemenea, prezentaţi-vă de urgenţă la medic, la primele semne de oboseală accentuată, vedere confuză, dificultăţi în vorbire şi inghiţire. Simptomatologia caracteristică apare la 12-36 ore (cu maxime între 4 ore şi 8 zile) de la consum şi este reprezentată de oboseala accentuată, vedere confuză şi dublă, dificultate în vorbire şi înghiţire, gura, gâtul şi limba uscate, urmate de slăbiciune musculară generală, paralizia muşchilor motori cu instalarea insuficienţei respiratorii care în mod obişnuit este cauza directă a morţii, în cazul în care boala nu a fost diagnosticată şi tratată corect. În majoritatea cazurilor, aceste simptome sunt precedate de greţuri, vărsături, senzaţie de arsură gastrică, constipaţie. O particularitate o reprezintă botulismul sugarului - în urma ingestiei de miere sau siropuri contaminate, cu manifestări de gravitate diferită de la forme uşoare până la moarte subită. ?Vrem să prevenim această boala care, deşi este rară, reprezintă o urgenţă medicală şi o problemă de sănătate publică datorită răspândirii mari a agentului etiologic şi a evoluţiei cu mare risc letal. De aceea, avem obligaţia de a informa din timp populaţia despre riscurile existente?, a declarat dr. Ovidiu BRÂNZAN, ministrul Sănătăţii în cadrul şedinţei de Colegiu a MS. Alimentele care sunt contaminate nu au întotdeauna aspectul şi gustul modificate. Ele pot proveni din gospodăria proprie sau din unităţi de alimentaţie publică. Principalele modalităţi de transmitere la cazurile de botulism în România sunt consumul de alimente conservate casnic ( conserve de legume, carne, şuncă afumată), păstrare necorespunzătoare (carne păstrată în grăsime, deficienţe ale sistemelor frigorifice din unităţile alimentare), conservele de peşte au fost implicate mai rar în ultimii ani. Riscul major îl reprezintă conservele preparate în gospodăria proprie, de legume sau fructe, mezeluri, carne afumată, sărată sau conservată în grăsime, peştele. Nu poate fi exclus consumul de miere de albine. Transmiterea interumană a bolii nu este posibilă. Ministerul Sănătăţii recomandă: - consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor fara a fi reîncalzite sau pastrate la frigider; - în cazul alimentelor gatite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 700? C; - evitarea contactului între alimentele nepreparate si cele preparate; - spalarea atenta a recipientelor în care se realizeaza prepararea alimentelor, înainte de fiecare masa; - spalarea repetată a mâinilor înainte de prepararea alimentelor; - întretinerea curateniei tuturor suprafetelor bucatariei (paviment, mese de lucru); - spalarea atenta a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor înainte de consumarea lor; - asigurarea conditiilor necesare evitarii oricarui contact între alimentele destinate consumului si insecte sau animale; Tratamentul specific al botulismului se face după internarea obligatorie în spital, cu ser antibotulinic (antitoxina botulinică), cu administrare cât mai precoce de la consumul alimentului toxic, într-o cantitate direct proporţională cu gravitatea bolii. Cazurile grave pot necesita tratament suportiv, în special respiraţie asistată mecanic. Ministerul Sănătăţii s-a pregătit în acest sens şi are achiziţionate 140 de doze cu ser antibotulinic necesar tratamentului acestei boli.