Fructele şi florile de cais au efecte benefice asupra organismului uman. Caisele au un gust dulce şi un miros foarte aromat dar, pe lângă aceasta, ele sunt foarte bogate în vitamine, ajutându-ne să ne păstrăm în formă şi plini de energie pe tot parcursul anului. În vechime, chinezii foloseau caisele pentru metode de tratament naturale care să prelungească viaţa, iar florile de cais - în scopuri de înfrumuseţare. Datorită conţinutului de celuloză şi pectină al caiselor, acestea sunt foarte des folosite ca laxativ uşor în problemele de constipaţie. Provocând o reacţie alcalină în interiorul organismului, ajută la digestie atunci când sunt consumate înainte de masă. Cu un conţinut bogat în fier, caisele sunt foarte utile în cazuri de anemie, ajutând totodată la creşterea cantităţii de hemoglobină produsă de corpul nostru. Sucurile proaspete de caise constituie un adevărat medicament natural atunci când sunt folosite de către bolnavi cu febră ridicată sau cu boli de piele. Amestecat cu miere de albine, acest suc este foarte răcoritor pentru cei care au febră mare, contribuind la eliminarea toxinelor din organism. Aplicat prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare, sucul de caise acţionează eficient, ameliorează şi vindecă epiderma afectată. Foarte hrănitor, miezul de caisă este bogat în vitamina B17, cunoscută şi sub numele de "amigdalină". Această vitamină este un ajutor important în lupta împotriva principalului inamic al sănătăţii omului - cancerul, distrugând celulele cancerigene şi ajutînd la prevenirea apariţiei acestei boli înfricoşătoare. Sâmburele de caisă este bogat în proteine şi acizi graşi principali - acid oleic şi linoleic - şi conţine în proporţie de 45 la sută ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca şi uleiul de migdale. Uleiul extras din sâmburii de caise este folosit cu succes în industria cosmetică, împreună cu florile de cais, în special la produsele pentru tenul uscat sau îmbătrânit, ridat, datorită capacităţii sale de a penetra suprafaţa epidermei, pe care o hrăneşte şi o revitalizează. Uleiul de caise este folosit în mod tradiţional ca ulei de masaj şi pentru aromoterapie, deoarece calmează pielea şi simţurile prin mirosul său plăcut. Cunoscute şi sub numele de alune amare, seminţele de cais sunt folosite din timpuri străvechi de către bolnavii cu probleme respiratorii, precum astm, bronşită, emfizem pulmonar, respiraţie grea sau tuse.