Îmbolnăvirile prin infecții acute respiratorii se află la limita superioară a intervalului de valori specific sezonului în cazul pneumoniilor și bronhopneumoniilor, fiind depășit intervalul de valori specific sezonului în cazul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare. Până pe 5 februarie au fost confirmate 11 cazuri de gripă în Bihor.

La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, pentru săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie, au fost raportate 8.711 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, în creștere față de săptămâna precedentă (5.307 cazuri), valoarea fiind mai mare față de săptămâna similară din sezonul anterior (7.362 de cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018/2019). Din cele 8.711 cazuri, 162 au necesitat internare. Pe lângă acestea au mai fost raportate 1.549 de cazuri de pneumonie și bronhopneumonie, în creștere față de săptămâna precedentă (1.326 cazuri), valoarea fiind mai mică față de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior (1.609 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018/2019). Din cele 1.549 cazuri au necesitat internare 268 cazuri.

 

Două noi cazuri

Luna ianuarie a fost una în care numărul cazurilor de gripă a explodat. Asta dacă ne raportăm la ultima lună din 2019, când a fost înregistrat un singur caz. Celor 9 raportate DSP-ului până săptămâna trecută, li s-au mai alăturat două.

Primul, cazul de gripă nr.10 este al unei persoane de sex feminin, de 52 de ani, domiciliată în Avram Iancu, nevaccinată antigripal, cu patologie asociată, constând din hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip II, obezitate gradul I. Aceasta a fost confirmată cu infecție cu virus gripal AH1N1. Pacienta s-a prezentat în 27 ianuarie la Spitalul Municipal Salonta unde a fost tratată. În data de 30 ianuarie femeia a fost transferată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, secția ATI, unde, și în prezent, i se administrează și tratament antiviral cu Tamiflu. Starea pacientei este gravă.

„Cazul nr. 11 este al unui adolescent de 15 ani, domiciliat în Oradea, nevaccinată antigripal, confirmat cu infecție virus gripal tip B. Pacientul s-a adresat medicului de familie pe 29 ianuarie și a beneficiat de tratament simptomatic, iar în prezent starea generală este bună”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor, semnat de directorul executiv Daniela Rahotă.