Se amestecă rădăcină de ghinţură (2 părţi), rizomi de obligeană (1/4 parte), ţintaură sau albăstrele (2 p), schinel (2 p), pelin (2 p) - plante tonic amare, cu fructe de măceş (2 p) - vitaminizante şi fructe de coriandru (1/2 parte) - aromatizante. Ceaiul se prepară ca infuzie, dintr-o linguriţă amestec la o cană cu apă şi se beau 2 căni pe zi, câte una înainte de masă. Cu acest ceai se mai poate prepara şi un vin tonic: într-un litru de vin roşu vechi se pun 6 linguri de ceai şi se lasă sticla bine astupată timp de o săptămână la temperatura camerei, agitîndu-se din când în când. Vinul se poate îndulci după gust şi se beau câte 2-3 linguri, cu o oră înaintea meselor principale. Remediile sunt excitante ale mucoasei stomacului, mărind secreţia gastrică, ceea ce stimulează apetitul şi pofta de mâncare.