Pentru întărirea organismului ieşit oarecum slăbit din perioada de iarnă, fitoterapia recomandă o cură cu ceaiuri, care ar trebui să se ţină nu numai primăvara, ci şi la începutul iernii.

Mai întâi se amestecă frunze de brusture (30 g), rădăcină de brusture (30 g), rădăcini de pir (30 g), conuri de hamei (20 g), frunze de trifoi (10 g) şi panseluţe sălbatice (50 g). Se prepară decoct din 1-2 linguri de amestec la cană cu apă, se fierbe 2-3 minute, apoi se lasă 10 minute să infuzeze. Se bea câte o cană de ceai cald dimineaţa, pe stomacul gol şi 1-2 căni în cursul zilei. Un alt ceai eficient în această perioadă este următorul: se amestecă frunze de frasin (50 g), frunze de urzică (30 g), frunze de rozmarin (30 g), frunze de salvie (30 g) şi frunze de lămâioară (30 g). Decoctul se prepară şi se consumă la fel ca şi primul. Se alternează consumul acestor două preparate, câte unul pe săptămână, timp de 1-2 luni.