Îmbolnăvirile de tip gastrită hiperacidă sau de ulcer stomacal şi duodenal se caracterizează prin regurgitări acide şi arsuri însoţite de dureri datorită hiperacidităţii sucului gastric. Rezultate foarte bune în cazul ulcerului gastric şi duodenal se obţin dacă se consumă un amestec, în părţi egale, din coada calului, talpa gîştei, pătlagină, flori de salcâm şi sunătoare. Coada calului este diuretică şi, prin această calitate, este benefică în tratamentul ulcerului. Talpa gâştei este un calmant nervos şi, de aceea, este utilă fiind cunoscut că stresul declanşează crizele de hiperaciditate. Zeama de varză conţine mucilagii care constituie un pansament gastric excelent, prin vitamina U conţinută. Se bea câte un pahar, dimineaţa, pe stomacul gol. În hiperaciditate gastrică pot fi folosite şi alte plante, cum ar fi frunzele de zmeur, tătăneasă, merişor, rădăcină de obligeană. Merişorul nu se administrează în timpul sarcinii.