*Consumul de ceapă crudă protejează inima şi sistemul cardio-vascular, reducând nivelul de colesterol, fluidificând sângele şi reducând mult riscul apariţiei trombozei şi a infarctului.
În bolile respiratorii, mai ales în caz de astm, tuse sau bronşită, se amestecă 2 linguri de suc de ceapă cu 4 linguri de miere polifloră. Remediul se consumă pe parcursul unei zile. Contra gripei, se macerează 2 cepe tăiate felii subţiri într-un litru de apă călduţă. Se bea un pahar de macerat, între mese şi un pahar seara, înainte de culcare. Tratamentul varicelor prin îmbunătăţirea circulaţiei periferice. Sucul de ceapă cu miere se prepară dintr-un kilogram de ceapă roşie şi 300 g miere polifloră. Ceapa se curăţă, se taie nu foarte mărunt şi se zdrobeşte în maşina de tocat. Trebuie să rezulte 600 ml suc limpede (pulpa se stoarce printr-o bucată de pînză). Se pune sucul într-o sticlă curată, apoi se adaugă cele 300 g de miere. Se amestecă bine, se închide şi se păstrează la frigider. Zilnic, se iau câte 150 ml din acest amestec, câte 50 ml înaintea sau în timpul celor trei mese principale. Cura durează o lună, cu o săptămână de pauză, apoi se poate repeta, dacă este nevoie. Aliment excelent pentru diabetici. Pentru bolnavii de diabet, fitoterapia recomandă sucul de ceapă amestecat cu suc de morcov. Este bine ca aceştia să bea, la o oră după masă, câte 2 linguri de suc de ceapă diluate în jumătate de pahar de suc de morcov. Tratamentul se face timp de 3 săptămâni. În cazul pacienţilor insulino-dependenţi, glicemia va fi verificată regulat, pentru a se ajusta doza zilnică de insulină. Pentru eliminarea toxinelor. O combinaţie puternic detoxifiantă se prepară din 40 ml suc de ceapă, 100 ml suc de ţelină şi 50 ml suc de ridiche (neagra sau roşie). Se iau din acest amestec câte 6 linguri, de 4-5 ori pe zi. Este un excelent drenor şi detoxifiant al organismului, indicat pentru tratarea acneei, psoriazisului, eczemelor alergice, lupusului eritematos, bolilor imune în general. Împotriva oboselii cronice, se fierbe 15 minute la foc mic o ceapă mare, nedecojită şi bine spălată, în 1-2 l de apă. Se bea întreaga cantitate dimineaţa, timp de 3 săptămâni. Contra reumatismelor se prepară un decoct (fiertură) din 3 cepe întregi, cu tot cu foiţele învelitoare, într-un litru de apă. Se fierbe 15 minute, se strecoară şi se beau 2 pahare pe zi.