Numărul persoanelor din Bihor infectate cu virusul care provoacă Covid-19 a crescut de sâmbătă până duminică dimineața cu 118. În ultimele 24 de ore s-au vaccinat 1.587 persoane.

Conform datelor centralizate la nivel județean de Instituția Prefectului Bihor, duminică, 11 aprilie, 58 de persoane erau internate la ATI și 23.525 vindecate, de la începutul pandemiei. Numărul cazurilor noi a crescut de sâmbătă până duminică cu 118, iar numărul total de cazuri active, la zi, este de 2.037. Numărul total al persoanelor decedate, de la începutul pandemiei, a crescut în Bihor ajungând la 1.136. Până duminică, au fost administrate 107.590 doze de vaccin în Bihor, s-au vaccinat cu ambele doze (prima doză și rapel) 42.496 de persoane și au fost înregistrate 44 de reacții adverse. În Oradea, incidenţa continuă să depăşească 5 cazuri noi la mia de locuitori, fiind de 5,05, incidenţe mai mari fiind înregistrându-se în Nojorid (6,11), Gepiu (5,55) și Sântandrei (5,49).

Pe de altă parte, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, în intervalul 10 aprilie 2021, ora 8.00 - 11 aprilie 2021, ora 8.00, structurile teritoriale MAI din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională.

„Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Prefectura Bihor.

Potrivit documentului, echipe mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1771 de persoane carantinate și 1411 persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare, fiind verificate 101 societăți comerciale și 46 de mijloace de transport în comun. În urma controalelor, au fost aplicate 172 de sancțiuni contravenționale, din care 68 cu avertisment scris și 104 cu amenzi în valoare de 45.750 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. În aceste misiuni au fost implicați 189 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 62 de cadre din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care patru au fost angrenați la centrele de carantină, iar 27 au acționat în patrule mixte aplicând 21 de sancțiuni contravenționale, din care nouă cu avertisment scris și 12 cu amenzi în valoare de 6.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH) a efectuat 12 acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, în localitățile în care nivelul de infectare cu noul coronavirus este ridicat.

Personalul ISU Bihor coordonează în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au fost implicate 31 de cadre ale ISU „Crișana”.

„Suntem în valul trei al pandemiei, cu o creștere constantă a numărului de cazuri. Există însă și vești bune: campania de vaccinare funcționează, numărul de bihoreni vaccinați complet a depășit numărul total al cazurilor Covid-19 înregistrat de la începutul pandemiei în Bihor. Sperăm ca acest trend să se accelereze, fiindcă vaccinarea face posibilă revenirea la o viață socială fără restricții pe care ne-o dorim cu toții. Până când vom atinge însă imunitatea comunitară, fac un apel către toți bihorenii să fie precauți, responsabili și să respecte regulile sanitare, pentru că și-au dovedit eficiența”, a precizat prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea.