Reprezentanţii Instituţiei Prefectului şi ai DSP Bihor au anunțat duminică dimineaţa încă 109 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. În județul nostru, numărul total de cazuri a ajuns la 22.784 de la începutul pandemiei.

Printr-un comunicat de presă transmis duminică de autoritățile locale, 1.479 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, numărul total al persoanelor vaccinate cu ambele doze (prima doză și rapel) fiind de 20.652. Total reacții adverse: 37. Numărul cazurilor active în Bihor a ajuns la 1.311, cele mai multe (669) fiind în Oradea, ceea ce face ca municipiul să fie la un pas de a reintra în scenariul roşu.

În altă ordine de idei, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, în intervalul 13 martie 2021, ora 8.00 – 14 martie 2021, ora 8.00, structurile teritoriale MAI din Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională.

„Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Prefectura Bihor.

Potrivit documentului, echipe mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1705 persoane carantinate și 884 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 127 de societăți comerciale și 52 mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 153 de sancțiuni contravenționale, din care 64 cu avertisment scris și 89 cu amenzi în valoare de 41.750 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicați 193 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 66 de cadre din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 31 au acționat în patrule mixte aplicând 16 sancțiuni contravenționale din care șapte cu avertisment scris și nouă cu amenzi în valoare de 5.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH) a efectuat trei acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, în localitățile în care nivelul de infectare cu noul coronavirus este ridicat.

Un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH) a asigurat acțiunea de transport a echipei mobile de vaccinare împotriva Covid-19. În vederea verificării modului de respectare a măsurilor de protecție împotriva Covid-19, pompierii militari ai ISU BH au efectuat un control independent. Personalul ISU Bihor coordonează în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au fost implicate 17 cadre ale ISU „Crișana”.

„Ținând cont de apariția în spațiul european a unor tulpini de coronavirus cu grad ridicat de contagiune, precum și de traficul intens înregistrat la frontiera Bihorului, de zeci de mii de persoane, ne luăm precauțiile necesare pentru a întâmpina un al treilea val al pandemiei. În același timp, campania de vaccinare rămâne o prioritate pentru noi, fiindcă face posibilă revenirea la o viață socială fără restricții. Până când vom atinge însă imunitatea comunitară, fac un apel către toți bihorenii să fie precauți, responsabili și să respecte regulile sanitare, pentru că și-au dovedit eficiența. În felul acesta, vom contribui, fiecare dintre noi, la efortul comun pe care îl facem în aceste zile cu toții, împreună”, precizează prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea.