Numărul persoanelor din Bihor infectate cu virusul care provoacă Covid-19 a crescut de sâmbătă, 12 decembrie, până duminică, cu 104, ajungând la 15.972 de cazuri confirmate în Bihor de la debutul pandemiei, potrivit celui mai recent buletin de presă transmis de Grupul de Comunicare Strategică.

Pe de altă parte, printr-un comunicat de presă transmis de DSP Bihor, duminică, 13 decembrie, la ora 8.30, conform datelor centralizate la nivel județean, existau 406 persoane internate; 13.497 persoane vindecate de la începutul pandemiei și 539 persoane decedate de la începutul pandemiei.

Sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, în intervalul 12 decembrie, ora 8.00 – 13 decembrie, ora 8.00, structurile teritoriale MAI din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională.

„Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă, acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare”, se menționează în comunicatul transmis duminică de DSP Bihor.

Potrivit documentului, echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1.118 de persoane carantinate și 2.187 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 102 societăți comerciale și 53 de mijloace de transport în comun. În urma controalelor, s-a întocmit un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și au fost aplicate 240 de sancțiuni contravenționale, din care 109 cu avertisment scris și 131 cu amenzi în valoare de 73.300 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicați 190 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 41 jandarmi, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 23 în patrule mixte, aplicând 10 sancțiuni contravenționale din care opt cu avertisment scris și 2 cu amenzi în valoare de 1.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH) au efectuat 63 de acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, în localitățile în care nivelul de infectare cu noul coronavirus este ridicat. Totodată, în vederea verificării modului de respectare a măsurilor de protecție împotriva Covid-19, pompierii militari au efectuat opt controale independente.

„Personalul ISU BH asigură în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au fost implicate 43 de cadre ale ISU Crișana”, se mai precizează în document.

De menționat că judeţul nostru a ajuns la o rată de infectare de 3,17 cazuri covid la mia de locuitori.

Până duminică, 13 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 556.335 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (Covid – 19). În total, 457.360 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.435 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (Covid – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.