Orădenii interesați de dezvoltarea sistemul sanitar local pot afla informații importante dintr-un interviu publicat pe canalul de YouTube al Fundației Comunitare Oradea. La întrebări răspunde managerul Spitalul Clinic Județean de Urgență, dr. Gheorghe Carp.   

Interviul face parte din seria Expert Talk și a fost lansat de Centrul Europe Direct Oradea. Managerul de comunicare al Fundației Comunitare Oradea, Beatrice Bungo discută cu managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp pe tema sănătății și a investițiilor în sistemul sanitar local.

Printre subiectele abordate se numără și creșterea speranței de viață în România, despre care Gheorghe Carp spune: „faptul că suntem la coada clasamentului nu ne onorează, dar România are șansa de a depăși această situație. S-au făcut câțiva pași importanți dar depinde cum se aplică. Descentralizarea sistemului sanitar a fost un pas important care în Oradea și Bihor a făcut mult bine. Conducerea locală știe mult mai bine care sunt necesitățile și prioritățile decât ar ști o conducere centrală. În 2008 s-a făcut un sondaj cu prioroitățile orădenilor. Pe primul loc, cu 81%, era sănătatea. În 2016 și 2020 s-au repetat sondajele. Pe primul loc a rămas sănătatea, dar cu 20 și 18%. Înseamnă că s-au făcut pași pentru corectarea acestor decalaje. O altă șansă, pe care au avut-o toate județele din România, dar Oradea a exceleat pentru că a avut edili care au fost receptivi, a fost apariția fondurilor europene. Local, noi am avut o șansă în plus pentru că am putut aplica și pentru proiecte transfrontaliere”.

Managerul mai spune că cele două direcții pe care au putut fi depuse proiecte europene (ADR Nord-Vest și Transfrontalier), au fost combinate, ducând la creșterea semnificativă a calității sistemului medical din Bihor.  

Cei interesați vor putea afla mai multe despre investițiile din fonduri europene făcute în sistemul sanitar, precum și despre metodele de eficientizare a activității unui spital. În cadrul discuției sunt abordate subiecte precum activitatea diverselor secții, gestionarea unor crize sanitare sau rolul digitalizării în perfecționarea activității spitalului.

Europe Direct Oradea este unul dintre programele Fundației Comunitare Oradea, implementat cu scopul de a informa comunitatea bihoreană cu privire la activitățile Uniunii Europene. Rolul Europe Direct Oradea este cel de a face Europa mai accesibilă bihorenilor prin diverse proiecte și evenimente.