Guvernele, oamenii de știință și industria biomedicală au colaborat într-un mod fără precedent pentru a produce și distribui mai multe vaccinuri împotriva unui agent patogen complet nou într-un timp record.

Deși obiectivul imediat este de a ține pandemia Covid-19 sub control, procesul de dezvoltare a vaccinurilor noi contribuie la o înțelegere aprofundată care va consolida și extinde protecția împotriva mai multor boli și în mai multe moduri decât înainte.

„Inovațiile născute în urma crizei actuale vor da un impuls progresului pe care vaccinurile l-au generat deja în sănătate”, a declarat Thomas Triomphe, vicepreședinte executiv și șef al Diviziei de Vaccinuri Sanofi.

De la primul vaccin împotriva variolei în 1796, vaccinurile au salvat mai multe vieți decât orice altă intervenție medicală. Programele globale de vaccinare împotriva variolei în anii 1970 au dus la eradicarea completă a bolii; înainte de vaccin, aproape patru milioane de persoane - majoritatea copii, mureau an de an din cauza variolei. Numai în ultimii 20 de ani, vaccinarea împotriva mai multor infecții frecvente a contribuit la prevenirea a 37 de milioane de decese în țările cu venituri mici și medii .

„Fie realizată de țări individuale sau prin colaborări globale precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), vaccinarea extinsă împotriva a zeci de boli infecțioase a înregistrat evoluții considerabile în ultimele decenii”, notează Triomphe.

Astăzi, 86% dintre copiii din întreaga lume primesc vaccinuri pediatrice de rutină împotriva unor boli precum rubeola, hepatita B și a mai multor agenți patogeni care cauzează meningita, printre altele; în 1980, acest procent era de numai 20%. Dacă se mențin tendințele actuale, se estimează că vaccinările în țările cu venituri mici și medii vor proteja alte 32 de milioane de vieți care altfel s-ar pierde până în 2030 .

OMS a demonstrat, de asemenea, că vaccinarea extinsă poate contribui la creșterea economică, dar și la echitatea economică, sprijinind țările în curs de dezvoltare să își consolideze infrastructurile sociale și de sănătate.

„Este o veche zicală conform căreia fiecare nouă generație ar trebui să trăiască mai bine decât cea de dinainte. Credem că această promisiune se va împlini în viitor în mare parte datorită vaccinurilor”, a adăugat Dominika Kovács, director Comercial pentru vaccinurile Sanofi Pasteur împotriva poliomielitei, tusei convulsive și virusului Haemophilus influenza b (Hib).

O mai bună înțelegere a legăturilor dintre infecții și urmările severe asupra sănătății, considerate anterior distincte, le va permite oamenilor de știință să utilizeze noi domenii de asistență medicală și să proiecteze soluții sub formă de noi vaccinuri și imunoterapii care ar putea revoluționa calitatea și durata vieții noastre .

Gripa are un impact semnificativ, atât din punct de vedere economic, cât și din cel al nevoilor de îngrijire medicală, prin urmare, prevenţia prin vaccinare este deosebit de importantă şi nu trebuie neglijată. În Europa, în absenţa vaccinării antigripale ar exista încă 22,3 milioane de cazuri de gripă, 6,2 milioane vizite de asistență medicală primară și 3,5 milioane de internări în spitale. Acest lucru se traduce întru-un cost socio-economic estimat la 6-14 miliarde euro anual.

În plus, noile tehnologii, cum ar fi ARNm, ar putea ajuta știința să accelereze ritmul de dezvoltare și furnizare de noi soluții. „Și experiența Covid-19 ar putea duce la salturi semnificative în așteptările și în cererea de vaccinuri în general. În acest nou context, este greu să calculăm adevărata amploare a beneficiilor care ar putea fi furnizate de vaccinuri pe viitor”, a conchis Kovács.

Și atunci, poate că nu este un moment mai bun decât această Săptămână Mondială a Imunizării pentru a celebra remarcabilul progres uman înregistrat cu ajutorul vaccinurilor.