Vara înseamnă plajă, lumină, vreme bună, perioadă care ar trebui să fie asociată cu relaxarea și starea de bine. Pentru a vă putea bucura de sezonul cald, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor, face mai multe recomandări care v-ar putea ajuta la păstrarea sănătății.

 

Prima dintre recomandări se referă la soare: evitați expunerea directă între orele 11.00 și 16.00, când radiațiile UV sunt cele mai intense. Refugiați-vă la umbră în afara acestui interval: căutați locuri umbroase pentru a vă proteja pielea și a preveni insolația.

Utilizați cremă de protecție solară. Aplicați o cremă cu factor de protecție (SPF) de cel puțin 30, cu 30 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicați după îmbăiere și/sau la fiecare două ore. Copiii cu vârsta sub 6 luni nu trebuie expuși la lumina directă a soarelui. În cazul copiilor peste această vârstă, aplicați creme specifice vârstei, conform indicațiilor producătorului și cu factor de protecție ridicat – 50.

Utilizarea apelor de îmbăiere poate reprezenta pentru mulți o „soluție” recreațională și/sau terapeutică. Scăldați-vă doar în locuri de scăldat autorizate și amenajate corespunzător, zone marcate și supravegheate. Fiți conștienți de condițiile de înot și de riscurile la care vă puteți expune cauzate de curenți. Urmați toate regulile de igienă și comportament afișate în zonele bazinelor. Evitați îmbăierea în caz de leziuni, afecțiuni dermatologice sau răni deschise: persoanele cu răni deschise sau infecții ale pielii trebuie să evite utilizarea bazinelor pentru a preveni infectarea rănilor și răspândirea agenților patogeni ai bolilor.

Faceți un duș înainte de a intra în bazin, pentru a îndepărta impuritățile și după, pentru a elimina reziduurile minerale.

Copiii trebuie supravegheați constant, chiar și în zonele cu apă mică, supravegheați copilul chiar dacă știe să înoate; însoțiți-l în apă: în parcuri acvatice, în piscine, în zonele cu tobogane, la mare. Nu pierdeți copilul din câmpul vizual nici măcar o secundă! Pentru sporturile acvatice sau alte activități recreative, utilizați echipament de protecție adecvat.

În cazul apelor termale se recomandă consultarea unui medic sau o evaluare medicală: persoanele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul sau alte probleme de sănătate, trebuie să consulte și să respecte indicațiile medicului înainte de a folosi bazinele cu apă termală.

Nu stați în apă mai mult de 15-20 de minute la o sesiune pentru a evita supraexpunerea, supraîncălzirea și deshidratarea, și respectați indicațiile autorităților și administratorilor bazinelor cu privire la îmbăierea în ape termale și/sau contraindicațiile specifice utilizării apei termale, care pot varia în funcție de compoziția minerală a apei și de starea de sănătate a utilizatorului. Faceți pauze regulate între sesiunile de îmbăiere pentru a permite corpului să se răcorească. Asigurați-vă că temperatura apei nu este prea ridicată. Nu uitați că există bazine cu apă termală în care nu este recomandat accesul copiilor.

Este recomandat să beți cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a evita deshidratarea. Evitați sucurile dulci, procesate, băuturile alcoolice și cele cu cofeină.

Consumați alimente din surse sigure, fără prea multe calorii, mâncăruri ușoare și proaspete, multe fructe și legume, evitând alimentele fierbinți, grele și grase.

Toxiinfecțiile alimentare sunt mai frecvente în sezonul cald. Pentru a le preveni păstrați și depozitați alimentele la temperaturi corespunzătoare și respectați regulile de igienă.

Un alt aspect important privește îmbrăcămintea. Optați pentru haine de culoare deschisă, subțiri, comode, de preferat din in şi bumbac; evitați-le pe cât se poate pe cele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Purtați pălării cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV. Protejați copiii de expunere la razele solare prin utilizarea de îmbrăcăminte de protecție ușoară și lejeră, care acoperă brațele și picioarele copilului. Protejați întotdeauna capul, fața, urechile și gâtul copilului cu o pălărie cu boruri largi.

Expunerea la temperaturi ridicate poate reprezenta o agresiune, un stres asupra organismului. Riscurile asociate expunerii la temperaturi ridicate sunt mai mari pentru copii, gravide, vârstnici, bolnavi cronici, dar orice persoană poate experimenta o stare de disconfort sau chiar o stare de rău în cazul expunerii necontrolate la căldură.

În cazul în care unei persoane i se face rău din cauza căldurii excesive, primul ajutor ce i se poate acorda constă în: aducerea şi așezarea persoanei într-un loc umbrit şi răcoros, stropirea cu apă rece; favorizarea respirației şi a circulației sângelui prin descheierea nasturilor, a șireturilor, curelei, sutienului, slăbirea nodului cravatei etc.; administrarea de lichide - doar dacă persoana este conștientă (!); solicitarea ajutorului medical în caz de nevoie prin avertizarea personalului medical existent sau apelarea numărului de urgență 112.