Recent, pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, a apărut un comunicat prin care furnizorii de servicii medicale spitalicești aflați în relații contractuale cu instituția menționată sunt informați despre „organizarea unui curs/pregătire de perfecționare, la care vor fi invitați toți managerii de spitale și managerii locali ai caselor de asigurări de sănătate din România”.

Pentru detalii despre acest proiect al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate l-am contactat chiar pe jr. Dorel Dulău, directorul general al CAS Bihor, care a precizat că: „luni, 22 iulie, a avut loc o videoconferință cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ocazie cu care am fost informați cu privire la inițierea unor cursuri în domeniul managementului serviciilor medicale și al serviciilor sociale de sănătate, pe care doamna președintă dr. Valeria Herdea le va organiza după data de 1 septembrie 2024, când și colegii vor veni din concediu”.

Conform comunicatului CAS Bihor, „cursul va avea la bază modele de bune practici din experiența spitalelor, prezentate de către managerii de spitale publice din România”, iar directorul general Dorel Dulău a completat:

„Aceste cursuri de management, inițiate de dr. Valeria Herdea, președinta CNAS, sunt destinate, în primul rând, tuturor managerilor de spitale din România, directorilor generali de case de asigurări de sănătate, precum și altor colegi implicați în activitatea de management medical care doresc să dobândească cunoștințe noi privind sistemul de sănătate în ansamblu, dar și modele de bună practică ale caselor de asigurări sociale de sănătate. Vor fi prezentate, de către manageri de spitale publice din România, modele de management spitalicesc de succes, idei manageriale care vor fi împărtășite cu participanții la aceste cursuri sau programe de perfecționare, pentru ca pacienții români să beneficieze de îmbunătățirea serviciilor de sănătate.

Cursurile vor fi ținute, probabil, online, în funcție și de numărul participanților, număr care sperăm să fie cât mai ridicat”.

La finalul dialogului nostru, directorul general Dorel Dulău a subliniat importanța parcurgerii acestor cursuri pentru factorii decidenți din sistemul medical:

„Organizarea acestor cursuri de management medical reprezintă un pas deosebit de important în formarea profesională, dar și în activitatea de perfecționare și dobândire de noi cunoștințe în managementul medical și al asigurărilor sociale de sănătate, aspect esențial pentru noi, managerii locali ai sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Prin urmare, CAS Bihor, după cum a solicitat și doamna președintă dr. Valeria Herdea, va înștiința pe toate căile despre aceasta inițiativă ce constituie o premieră la nivel național, considerând deosebit de importantă participarea cât mai multor manageri implicați activ în sistemul medical și în cel al asigurărilor sociale de sănătate”.