De ce nu pot să îmi aleg tipul de vaccin cu care să mă vaccinez? Răspunsul lui Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică a UMF din Cluj-Napoca.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică din Cluj, spune că nu putem să alegem tipul de vaccin cu care să ne vaccinăm pentru că este imposibil din punct de vedere logistic ca toate cele trei vaccinuri - Pfizer, Moderna și AstraZeneca - să fie disponibile în același moment în centrele de vaccinare.

„Să presupunem că mâine este prima zi de iarnă. Dacă ești prins fără cauciucuri de iarnă pe stradă, primești amendă și îți dai seama că ai uitat să îți pui cauciucuri de iarnă. Fugi repede la magazin să îți cumperi cauciucuri de iarnă și găsești o coadă lungă de oameni, cu toții vor să își cumpere cauciucuri de iarnă. (...) După multe ore de așteptare de care cauciucuri de iarnă vei cumpăra? Foarte simplu, de care există în acel moment, pentru că nu ai opțiuni”, explică într-un video profesorul de sănătate publică.

În acest moment, vaccinurile sunt în aceeași situație. Toată lumea vrea să se vaccineze, dar nu există stocuri disponibile, spune Răzvan Cherecheș.

„În momentul în care te înscrii pe platforma de vaccinare vei alege un vaccin disponibil. În acest moment, vaccinurile Pfizer și Moderna au o eficacitate între 94 și 95%, iar vaccinul Astrazeneca are o eficacitate de 82,4 %. Toate acestea constituie o opțiune extrem de bună de protecție împotriva Covid-19. Deci vaccinați-vă cu vaccinul care există în acel moment. În nicio țară din lume la acest moment nu poți să alegi tipul de vaccin cu care să te vaccinezi”, își termină mesajul Răzvan Cherecheș.