Cinci noi cazuri de gripă confirmate în ultimele două săptămâni în Bihor. Pe lângă acestea, specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Bihor au și o veste bună, numărul virozelor este în scădere atât față de săptămânile trecute, cât și față de săptămânile silmilare ale anului trecut.

La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 28 ianuarie – 3 februarie, au fost raportate 7.362 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, în creștere faţă de săptămâna precedentă (6.678 cazuri), valoarea fiind mai mică faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (7.612 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2017-2018). Din cele 7.362 cazuri au necesitat internare 99 de cazuri. Pe lângă acestea au mai fost raportate și 1.609 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie, în creștere faţă de săptămâna precedentă (1.311 cazuri), valoarea fiind mai mică faţă de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior (1.621 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2017-2018). Din cele 1.609 cazuri au necesitat internare 205 cazuri.

În aceeași perioadă au fost confirmate trei cazuri noi de gripă.

„În cursul zilei de 5 februarie s-a primit la DSP Bihor confirmarea pentru două cazuri noi de gripă: o persoană de sex masculin, 64 ani, domiciliată în Oradea, nevaccinată antigripal. Pacientul a fost internat în 31 ianuarie la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea cu diagnostic clinic: gripă și pneumonie. Boli asociate: astm bronșic, fibroză pulmonară. În urma analizei, Institutul Cantacuzino a trimis răspuns pozitiv, AH3N2. În prezent starea pacientului este bună, fiind externat pe 5 februarie. Al 8-lea caz este o persoană de sex masculin, 79 ani, domiciliată în Oradea, nevaccinat antigripal. Pacientul a fost internat în 31 ianuarie la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea cu diagnostic clinic: gripă, diagnostic asociat: demență. Se recoltează produs biologic pentru analiză virusologică a gripei în data de 1 februarie (trimis la Institutul „Cantacuzino” București, rezultat pozitiv AH1N1) și se începe tratamentul antiviral cu Tamiflu. În prezent starea pacientului este bună (privind evoluția gripei), a fost externat din secția de boli infecțioase și transferat la secția Neurologie (pentru supravegherea bolii asociate)”, se afirmă în comunicatul DSP Bihor.

 

Într-o zi, trei cazuri

În cursul zilei de 6 februarie s-a primit la DSP Bihor confirmarea pentru alte trei cazuri de gripă: o persoană de sex masculin, 70 ani, domiciliată în comuna Oșorhei, nevaccinată antigripal. Pacientul a fost internat în data de 2 februarie la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea cu diagnostic clinic: gripă. Se recoltează produs biologic pentru analiză virusologică a gripei (trimis în 4 februarie la Institutul „Cantacuzino” București, rezultat pozitiv AH3N2) și se administrează tratamentul antiviral cu Tamiflu. Starea pacientului este bună și a fost externat pe 5 februarie. Al doilea caz este al unei persoane de sex masculin, de 6 ani, domiciliată în municipiul Salonta, nevaccinată gripal. Pacientul a fost internat pe 3 februarie la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Municipal Oradea cu diagnostic clinic gipă. Se recoltează produs biologic pentru analiză virusologică a gripei (trimis în 4 februarie la Institutul „Cantacuzino”, rezultat pozitiv AH1N1). Starea pacientului este bună și se estimează că va fi externat vineri, 8 februarie. Ultimul caz este al unui tânăr de 23 de ani din Oradea, nevaccinat antigripal. Pacientul a fost internat pe 2 februarie la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Municipal Oradea cu diagnostic clinic gripă. Se recoltează produs biologic pentru analiză virusologică a gripei (trimis în 4 februarie la Institutul „Cantacuzino”, rezultat pozitiv AH1N1) și se administrează tratamentul antiviral cu Tamiflu. Starea pacientului este ameliorată și a fost externat pe 4 februarie.

La nivel naţional numărul deceselor din cauza virusului gripal a ajuns la 89, anunță Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP), după ce un bărbat de 51 de ani şi o femeie de 94 de ani au murit din cauza gripei. Pe 3 februarie, a fost înregistrat decesul unei femei de 94 de ani din Capitală, confirmată cu virusul gripal tip A, subtip H3. Victima suferea și de alte boli.

Un alt bărbat în vârstă de 51 de ani, din judeţul Prahova, a murit din cauza virusului gripal tip A, subtip H1. Victima nu avea condiţii medicale preexistente, iar decesul a fost înregistrat pe 5 februarie.