Conţinutul bogat în substanţe chimice folosite pentru a umfla produsul, a-l face mai pufos şi mai gustos, poate face din pâine unul dintre cele mai nocive alimente. Specialiştii în chimie alimentară, dar şi cei ai patronatului morarilor şi brutarilor confirmă faptul că pâinea pe care o consumă românii le pune sănătatea în pericol. Atenţie la ficat O listă lungă de E-uri (produse chimice de sinteză) care se folosesc pe scară tot mai largă, la care se adaugă condiţiile precare de igienă în care se comercializează pâinea şi calitatea grâului, ar trebui să-i determine pe consumatori să se gândească de două ori înainte de a cumpă produsul. Directorul general al Institului de Chimie Alimentară, Gheorghe Mecinicopshi, declara că, spre exemplu, glutamatul monosodic, frecvent folosit în compoziţia pâinii, afectează sistemul nervos, iar dacă grâul are o încărcătură mare de micotoxine (din cauza umidităţii), de la pâine vă puteţi alege cu boli grave ale ficatului. Ambalajul creşte preţul Deşi există legislaţie care prevede obligativitatea etichetării pâinii, astfel încât să se ştie exact ce conţine şi ce termen de garanţie are (puţini consumatori ştiu că termenul de garanţie pentru pâine este de 24 de ore şi cu cât termenul de valabilitate este mai mare cu atât conţinutul de chimicale este mai mare), în prezent doar cei care ambalează pâinea îi aplică şi eticheta. Amenzi pe hârtie Pentru neetichetarea produselor, legea prevede amenzi cuprinse între două milioane şi 20 de milioane de lei, iar pentru comercializarea de produse care nu corespund calitativ, amenzile sunt între 10 milioane şi 100 de milioane de lei. Nostalgie după pâinea cu zer Şi până în 1989 producătorii români foloseau amelioratori, numai că aceştia erau naturali. Un exemplu îl reprezintă zerul care menţinea pâinea proaspătă. Dar, cu timpul, nici pâinea nu a scăpat de ultimele descoperiri în materie de produse sintetice care cresc producţiile şi aduc bani frumoşi în buzunarele agenţilor economici. Numai că, în Occident, cumpărătorul are posibilitatea să aleagă, pentru că pâinea este etichetată şi se cunosc exact compoziţia, termenul de garanţie şi producătorul. Utilitar *Nu ţineţi pâinea în pungi de plastic *Folosiţi pentru păstrare săculeţe sau prosoape din pânză *Dacă la ruperea pâinii apar fire mucilaginoase sau miezul are în centru o zonă mai închisă la culoare, umedă şi sfărâmicioasă, cu miros dezagreabil, înseamnă că este contaminată cu Mezentericus. E-urile din pâine Conservanţi: E281, E282, E283 Amelioratori de gust: E628, E629, E631, E632, E634, E235, E621, E622 Dintre cele 80 de unităţi de panificaţie autorizate din judeţul Bihor, au fost verificate, în 2003 şi în 2004, aproximativ câte 30. "La activitatea de monitorizare a calităţii produselor de panificaţie, probele au fost corespunzătoare de fiecare dată", a anunţat dr. Daniela Rahotă, directorul Departamentului Medicină Preventivă din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP Bihor. 99 la sută dintre firmele de profil folosesc amelioratori pentru afânare şi umflare a produselor de panificaţie, însă în limitele permise de lege, nu şi diverse substanţe chimice, cum sunt coloranţii, care sunt interzise cu desăvârşire. De reţinut însă un aspect interesant: potrivit reprezentantului DSP Bihor, dacă pâinea prinde rapid mucegai (spre exemplu, în decurs de 48 de ore), nu conţine conservanţi.