O cură cu aceste fructe proaspete sau cu sucul lor este una dintre cele mai indicate măsuri în sprijinul sănătăţii noastre.

Mărul conţine, printre alţi constituenţi, sodiu, siliciu, potasiu, calciu, fier, magneziu şi vitaminele B, B1, PP şi C. După o astfel de "înarmare", trupului îi este mai uşor să reziste la bolile specifice perioadei de iarnă. Simplul consum de mere proaspete pe săturate poate contribui chiar şi la rezolvarea unor probleme de sănătate deja existente. Consumul de mere este recomandat în cazuri de astenie, anemie, reumatism, litiază urinară, obezitate, probleme hepatice, infecţii intestinale, diaree, febră, ulcere gastrice sau gastrite, bronşite, herpes, nervozitate, stări de agitaţie şi insomnie. Într-o cură de mere se pot consuma zilnic, timp de 10-14 zile, câte 5 mere bine spălate, cu coajă cu tot. Pentru ca efectul depurativ al curei să fie accentuat, primul măr poate fi consumat înaintea micului dejun. Cantitatea de mere nu este limitată la 5, ci se pot consuma atâtea fructe câte suportă organismul. Important este ca acesta să nu fie forţat să consume mai multe mere decâ poate accepta. Este bine de reţinut că merele nu înlocuiesc felurile obişnuite de mâcare. Numai dacă se urmăreşte şi o scădere în greutate, cina poate fi înlocuită, timp de o săptămână, cu 2-3 mere sănătoase. Pentru copiii mici şi persoanele cu sistem digestiv foarte sensibil, merele pot fi administrate curăţate, rase pe o răzătoare mare şi amestecate cu biscuiţi sau cu pesmet fin. Important este să se consume, zilnic, cel puţin o farfurie cu vârf din acest preparat. Un secret al reuşitei acestei cure este să nu se folosească vase, tacâuri sau răzătoare din metal, pentru a se împiedica oxidarea. De binefacerile consumului de mere pot beneficia chiar şi bolnavii care nu se pot alimenta normal sau convalescenţii foarte slăbiţi. Acestora li se poate oferi suc de mere proaspăt stors şi îndulcit cu miere de albine (dacă nu le este contraindicată). De asemenea, pentru bolnavi şi sănătoşi deopotrivă, sucul de mere poate constitui o bază ideală pentru tot felul de amestecuri delicioase de sucuri din fructe şi legume.