Feriţi-vă de toxiinfecţii!
Reguli de bază ale unui comportament de prevenire a îmbolnăvirilor prin toxiinfecţii alimentare sau alte boli cu transmitere digestivă.
1. evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate;
2. asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4-8?C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare);
3. consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;
4. în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70?C;
5. evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate;
6. spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă şi după;
7. spălarea repetată a mâinilor nu numai după utilizarea toaletei, ci şi înainte de masă;
8. întreţinerea curăţeniei tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru)
9. evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecţie (panariţiu) la nivelul mâinilor/degetelor; în cazul în care acest lucru nu este posibil, asigurarea unui pansament steril, care să izoleze complet leziunea/infecţia de exterior;
10. spălarea atentă a frunzelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor;
11. păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor;
12. asigurarea condiţiilor necesare evitării oricărui contact între alimente destinate consumului şi insecte sau animale;
13. folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru prepararea alimentelor şi consumul uman; o atenţie deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
14. fierberea apei este obligatorie în cazul în care există suspiciuni asupra calităţii surselor de apă potabile ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor;
15. evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă precum îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc.
16. fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.