Reguli de bază ale unui comportament de prevenire a îmbolnăvirilor prin toxiinfecţii alimentare sau alte boli cu transmitere digestivă. 1. evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate; 2. asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4-8?C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare); 3. consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider; 4. în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70?C; 5. evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate; 6. spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă şi după; 7. spălarea repetată a mâinilor nu numai după utilizarea toaletei, ci şi înainte de masă; 8. întreţinerea curăţeniei tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru) 9. evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecţie (panariţiu) la nivelul mâinilor/degetelor; în cazul în care acest lucru nu este posibil, asigurarea unui pansament steril, care să izoleze complet leziunea/infecţia de exterior; 10. spălarea atentă a frunzelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor; 11. păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor; 12. asigurarea condiţiilor necesare evitării oricărui contact între alimente destinate consumului şi insecte sau animale; 13. folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru prepararea alimentelor şi consumul uman; o atenţie deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii; 14. fierberea apei este obligatorie în cazul în care există suspiciuni asupra calităţii surselor de apă potabile ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor; 15. evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă precum îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc. 16. fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat.