Președintele Klaus Iohannis a spus astăzi, într-o declarație de presă, că, odată cu ieșirea din starea de urgență și intrarea în starea de alertă, se vor redeschide saloanele de îngrijre personală, cabinetele stomatologice și muzeele, adăugând că, în spații închise, „cu toții vom purta mască”.

Conform șefului statului, „epidemia nu a trecut și trebuie să fim responsabili, să avem grijă în continuare”.

„După 15 mai, putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar este clar nu este bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem. Este un prim pas important. (...) Aşa-numita relaxare se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind, de regulă, cam de două săptămâni. Unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul capul de măsuri de relaxare va veni la începutul lui iunie, apoi la mijlocul lui iunie și așa mai departe. Din 15 mai vom avea, de exemplu,la dispoziție, iarăşi saloanele de îngrijre personală, se vor redeschide saloanele de coafură, frizerie. De asemenea, din 15 mai, se vor redeschide cabinetele stomatologice (...) şi muzeele. Toate, în condiţii speciale de distanţare, în condiții speciale de igienă. Cu toţii, repet, vom purta mască de protecţie când suntem în spaţii publice închise și când ne deplasăm cu transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului a adăugam că „măsurile de relaxare nu se aplică localităților în carantină.

„Deplasările, în esenţă, vor fi retricţionate pentru a pleca din localitate. Și aici sunt câteva excepţii. Este voie să se plece din localitate în interes de serviciu, pentru probleme medicale, este posibil să se iasă pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității. Sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane. Se aplică și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber”, a punctat Klaus Iohannis.

Sportivii de performanţă vor putea, în condiţii speciale, care urmează să fie detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competiţiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire, a adăugat președintele.

„Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori, ca să nu fim greșit înțeleși”, a conchis Iohannis.