Fructe de pădure: coarnele
Provenite dintr-un arbust cu flori mici, galbene, coarnele sunt fructele de pădure cele mai căutate, alături de zmeură, mere pădureţe, mure sau afine.
Înfloresc în aprilie şi se culeg la sfârşitul lunii septembrie. Fructele, de culoare roşie spre vişiniu şi cu un gust acrişor, conţin cantităţile maxime de calciu, vitamina C şi potasiu, doar când sunt foarte bine coapte. Din coarne se prepară jeleuri, gemuri, peltele şi siropuri. Se mai pot fabrica vinuri, lichioruri şi ţuică. Fructele se pot usca, realizîndu-se astfel produse cu valoare nutritivă foarte mare, care se pot consuma ca atare sau puse în ceai. Frunzele sunt bogate în tanin şi fier şi se folosesc la tăbăcitul pieilor. Principala indicaţie în consumul de coarne este combaterea diareei. Pentru efect garantat, se realizează un decoct din următoarele cantităţi de plante, la 400 ml de apă: afine (8 g), coarne (4 g), muşeţel (2 g), mentă (2 g) şi răchitean (0,5 g). Se consumă rece, înainte de mesele principale.
am facut pasta de coarne,este foarte gustoasa,aromata dar se face greu,migalos.