Un control al inspectorilor de sănătate publică arată că toate spitalele de psihiatrie de maximă siguranță sunt supraaglomerate, în timp ce în secțiile de acuți gradul de ocupare este de maxim 60%.

Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică din toată ţara au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie de către ministrul Sănătății. Controlul a vizat calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie, a transmis Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanților MS, inspectorii sanitari au verificat patru spitale de maximă siguranță (inclusiv cel de la Ştei) cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene, cu 5.427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul țării.

„Verificarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală a vizat starea igienico-sanitară a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție”, se arată într-un comunicat transmis, marți, de Ministerul Sănătății.

Ministrul Sorina Pintea a precizat că este primul control care vizează calitatea actului medical şi că unele rapoarte au ajuns la parchet, pentru verificări.

„Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a precizat Sorina Pintea.

 

Deficienţe constatate

Potrivit comunicatului MS, în unele secții și compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că nu se respectă normele de amplasare a paturilor, nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii, starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat, iar tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul și pereții prezintă infiltrații. De asemenea, clădirile prezintă pereți degradați, cu infiltrații și igrasie; în salile de mese, precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte și nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare. Totodată, starea de igienă la nivelul unităților era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător, nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți, motivul invocat fiind specificul secției.

Deficiențele constatate țin și de faptul că nu există camere de izolare a pacienților.

În spitalele de maximă siguranță s-a constatat că gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că cea mai mare aglomerare se găsește a Spitalul de maximă siguranță Grajduri, jud. Iași, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173%. La Spitalul de maximă siguranță Ştei, gradul de ocupare a fost, în medie, de 115%, pe tot parcursul anului 2018, la sectia de bolnavi cronici, la Spitalul de maximă siguranță Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secția de bolnavi cronici.

De asemenea, în timpul controalelor s-a constatat că toate spitalele de maximă siguranță sunt supraaglomerate, la secțiile de bolnavi cronici, în timp ce în aceleași spitale, secțiile de acuți au un grad de ocupare de maximum 60% .

„În cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate se constată că în secțiile de bolnavi cronici există un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depășește 100%. Exemple: Vaslui - 114,20%, Olt -109,06%, Neamţ - 103,22%. În aceste cazuri s-a constatat că distribuția spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel interjudețean, existând o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari, cum ar fi: București-Ilfov, Iași, Timişoara și Oradea. În schimb, sunt 14 județe din Romania în care nu există niciun spital de psihiatrie, ci secții cu număr mic de paturi în spitalele generale. Exemple de județe fără spitale: Tulcea, Constanța, Dâmbovița, Bacău, Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Satu Mare, Bistrița-Nasaud”, se mai arată în comunicatul MS.

Potrivit sursei citate, conform raportului de control privind calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aproximativ 144.000 lei și 67 de avertismente. În toate unitățile sanitare s-au dat termene de remediere până la sfârșitul anului, pentru rezolvarea problemelor ce țin de izolator, unde sunt duși pacienții.

N.O./ MF