În județul Bihor a fost confirmat un al treilea caz de gripă. Conform specialiștilor, bărbatul, în vârstă de 62 de ani, are o stare oscilantă. Ministerul Educației transmite că din cauza creșterii cazurilor de gripă, în toate școlile din țară se va efectua un triaj epidemiologic, la intrarea în unitățile de învățământ.

 

Din 12 probe trimise spre verificare, Institutul Cantacuzino a confirmat existența virusului A (H1N1) în trei. Asta nu înseamnă că în celelalte răspunsul a fost negativ, ci că, în multe cazuri, acesta nu a venit încă.

„Mai avem un caz care a fost confirmat vineri, 18 ianuarie. Este vorba despre un bărbat de 62 de ani, internat pe secția de Pneumologie III la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”. Starea lui este oscilantă. Din păcate, în ultima lună, numărul îmbolnăvirilor în județul Bihor este în creștere”, a spus, pentru Crișana, dr. Daniela Rahotă directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. 

Primul caz confirmat de gripă a fost al unui bărbat de 38 de ani din Hidișelul de Sus urmat de cel al unui micuț de 3 ani, care între timp s-a externat sănătos.

Pe de altă parte, Ministerul Educației transmite că din cauza creșterii cazurilor de gripă, în toate școlile din țară se va efectua un triaj epidemiologic, la intrarea în unitățile de învățământ. Inspectoratele școlare din toată țara au primit o notificare în acest sens.

„Ca urmare a creșterii semnificative, la nivel național, a cazurilor de îmbolnăvire prin gripă și luând în considerare recomandările Ministerului Sănătății, Ministerul Educației Naționale a transmis inspectoratelor școlare județene o notă în care solicită monitorizarea evoluției cazurilor de îmbolnăvire prin gripă și infecții respiratorii în unitățile de învățământ din subordine”, se arată într-un comunicat de ieri al Ministerului Educației.

Potrivit sursei citate, în toate școlile din țară se va face zilnic un triaj epidemiologic, la intrarea în unitățile de învățământ.

„Astfel, în toate școlile din țară, se va efectua zilnic, la începutul orelor de curs, un triaj epidemiologic, în vederea identificării preșcolarilor/elevilor cu simptomatologie de boală, în special respiratorie (febră, tuse, strănut, stare fizică alterată). Numărul de cazuri identificate va fi raportat zilnic ISJ, medicul din unitățile de învățământ urmând a face preșcolarilor/elevilor recomandările ce se impun”, se mai arată în comunicatul MEN.

Aproape 30 de persoane din țară au murit, în acest sezon, din cauza gripei, informează Institutul Național de Sănătate Publică.

Virusul gripal A (H1N1) este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane.

Simptomele la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot aparea și alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus.