Clubul Lions Oradea desfăşoară o campanie de conştientizare a riscului de cancer de prostată, cu scopul de a crește gradul de informare și de a încuraja cât mai mulți bărbaţi să aibă grija de sănătatea lor. În luna septembrie, toţi bărbaţii cu vârsta peste 50 ani sunt încurajaţi să facă analiza PSA și să se prezinte cu rezultatul la un medic urolog pentru examen de specialitate.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați și reprezintă a doua cauză de mortalitate după cancerul pulmonar. Studiile susțin că 1 din 7 bărbați va dezvolta un cancer de  prostata de-a lungul vieții, majoritatea cazurilor apar însă după vârsta de 65 ani (6 din 10 cazuri). Există mai multe tipuri de cancer de prostată, unele cu dezvoltare mai lentă, unele mai agresive. La începutul bolii, pacienții nu prezintă niciun fel de simptome sau semnele bolii pot fi confundate cu alte afecțiuni ale căilor urinare, cum ar fi adenomul de prostata (creșterea în volum a prostatei). În cazurile mai avansate, apar o multitudine de simptome, printre care urinatul frecvent, urinatul nocturn, senzația de golire incompletă a vezicii, sânge în urină, blocaj urinar sau, în cazurile în care deja sunt afectate alte organe, pot să apară dureri osoase persistente, oboseala, scădere în greutate.

Pentru a preveni cazurile avansate, care duc la probleme serioase de sănătate și care afectează grav calitatea vieții și supraviețuirea pacienților, este nevoie ca aceasta boală să fie depistată cât mai devreme.

Cele două metode esențiale pentru depistarea în stadii incipiente a cancerului de prostata sunt analiza de laborator numita PSA (analiza din sânge) și examenul urologic. Trebuie menţionat că aceste evaluări sunt necesare anual, până la vârsta de 75 ani, apoi se face mai rar, în funcție de factorii de risc.

Luna septembrie este declarată „Luna De Luptă Împotriva Cancerului De Prostată”. Peste tot în lume au loc campanii de conştientizare a riscurilor pe care le reprezintă diagnosticarea târzie a acestei boli și programe de screening, adică de depistare precoce.

Clubul Lions Oradea, în colaborare cu mai mulți parteneri locali, desfăşoară o campanie de conştientizare a riscului de cancer de prostată, cu scopul de a crește gradul de informare și de a încuraja cât mai mulți bărbaţi să aibă grija de sănătatea lor.

În luna septembrie, toţi bărbaţii cu vârsta peste 50 ani sunt încurajaţi să facă această analiza PSA pentru depistarea cancerului de prostată și să se prezinte cu rezultatul la un medic urolog pentru examen de specialitate.

Clinicile partenere oferă în  luna septembrie reduceri de prețuri pentru această analiză de sânge și pentru examenul urologic. Laboratorul Clinicii Medena oferă 50% reducere la preţul PSA, Clinica Medicala Hipocrate (Oradea, str Aurel Lazăr nr 5), prin prof. dr Gheorghe Bumbu, respectiv Clinica Uromed Purza, prin dr. Purza Darius (în Oradea, Bld. Decebal nr. 4 și în Beiuș, Parcul Eminescu nr. 8) oferă consultaţii urologice cu 50% reducere a preţului.