Filarmonica orădeană ne propune pentru seara de marți, 9 martie, un recital solo de violoncel, susținut de tânărul violoncelist Jan Sekaci. Evenimentul va debuta la ora 19.00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”.

Din program vor face parte lucrările: Ligeti György - Sonata solo pentru violoncel (1948/53); Hans Bottermund - Starker János - Variațiuni pe o temă de Paganini și Kodály Zoltán - Sonata solo pentru violoncel, op. 8.

Jan Sekaci s-a născut în Oradea, unde a început studiul violoncelului la vârsta de 10 ani, la Liceul de Arte. Din 2015, își urmează studiile liceale la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, la clasa profesorului Octavian Lup, iar în prezent este student la Barenboim-Said Akademie din Berlin, la clasa profesorului Frans Helmerson. De-a lungul anilor, acesta a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, având următoarele rezultate: Marele premiu la concursul național „Alexandru Moroșanu” 2015 București, premiul I la Olimpiada Națională de Muzică, în anii 2015-2016, Marele premiu la concursul „Sigismund Toduță” 2014 Deva, premiul III la Concursul Internațional „Antonio Janigro” 2016 Porec, Croația, premiul II la Concursul Internațional „Young Virtuosos” Sofia, Bulgaria, premiul I la „Klaipeda International Cello Festival and Competition” 2017, premiul I la Concursul Internațional „ProArt Competition” 2017 Khmelnitsky, Ucraina, Marele Premiu la Concursul Național “Paul Constantinescu” 2017, București, Marele Premiu la Concursul Internațional „George Georgescu” 2018, Tulcea, premiul IV la Concursul Internațional „Johannes Brahmsˮ, Pörtschach, Austria. Participă timp de doi ani la rând la Classe d'Excellence de Gautier Capuçon.

Tânărul artist a participat la masterclass-uri susținute de Marin Cazacu, Octavian Lup, Mihai Marica, Răzvan Suma, Denis Severin, Frans Helmerson, Judith Ermert, Jacob Shaw, Romain Garioud, Raphael Pidoux, Wolfgang Emanuel Schmidt. În anul 2018, Jan Sekaci a fost selectat să participe ca membru activ la Kronberg Academy, sub îndrumarea lui Wolfgang Emanuel Schmidt. În calitate de solist, a colaborat cu Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat „Transilvaniaˮ din Cluj Napoca și Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea.