Potrivit rezultatelor unei cercetări desfăşurate în Finlanda, popularul sos roşu, atât de apreciat de englezi (şi nu numai de ei) ar fi un balsam pentru inimă.
Cercetătorii afirmă că ar fi suficientă consumarea unei cantităţi modice în fiecare zi pentru a ţine sub control valorile LDL, aşa-numitul "colesterol rău". Un grup de voluntari, alcătuit din 16 bărbaţi şi 5 femei cu vârste cuprinse între 20 şi 49 de ani, s-au supus unui experiment, condus de medici de la Universitatea din Oulo, Finlanda, acceptând să urmeze un regim alimentar "tomato free" timp de trei săptămâni, pentru ca apoi să adauge treptat la cele trei mese - mic dejun, prânz şi pauza de ceai - 30 de grame de ketchup sau 400 mililitri de suc de roşii. Rezultatele analizelor de sânge au fost absolut surprinzătoare: nivelul total al colesterolului a scăzut cu aproape 6 la sută, iar LDL chiar cu 13 la sută. "Datele pe care le-am obţinut pot fi considerate foarte importante", au afirmat cercetătorii finlandezi. De aici şi recomandarea ca cei care suferă de valori ridicate ale colesterolului să introducă în regimul alimentar zilnic ketchup sau suc de roşii, pentru a reduce astfel riscul de infarct. Virtuţile benefice ale roşiilor, considerate un aliment ultra-sănătos, sunt cunoscute de multă vreme şi numeroase studii au evidenţiat faptul că licopenul, pigmentul care conferă culoarea roşie caracteristică acestei legume, are un important rol protector faţă de anumite forme patologice grave, între care şi tumora la prostată; riscul, în cazul acesta, ar putea fi redus cu 45 la sută dacă în meniul săptămânal s-ar introduce cel puţin 10 porţii de roşii. Fiind şi un puternic antioxidant, licopenul ajută şi la prevenirea îmbătrânirii precoce a celulelor şi la ferirea organismului de boli cardiovasculare şi degenerative.