Tragedia de la începutul acestui an a unei familii de lângă Marghita s-a transformat în speranță pentru trei familii din țară. Organele unui bărbat de 31 de ani, decedat din cauza unui stop cardio-respirator, au salvat o viață și au îmbunătățit considerabil alte două.

Deși avea doar 31 de ani, bărbatul avea probleme cardio-pulmonare mai vechi care au dus, pe 2 ianuarie, la un stop cardio-respirator. A fost resuscitat 35 de minute de medici și apoi internat la Spitalul Județean. Din păcate, duminică a fost declarat în moarte cerebrală, iar tatăl și sora bărbatului au fost de acord cu prelevarea organelor.

„Operaţia a avut loc în noaptea de luni spre marţi. S-au putut preleva ficatul şi rinichii, inima şi plămânii fiind bolnave. Ficatul a fost transportat la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, iar rinichii la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din judeţul Cluj”, a spus dr. Carmen Pantiș, coordonatorul de transplant din județul Bihor.

Oradea a înregistrat astfel prima prelevare de organe din România în acest an, după ce, anul trecut, a fost a doua pe țară, după București, cu 15 donatori.