Spitalului Pelican Medicover derulează, în perioada 1 august - 31 octombrie, un program de screening mamar adresat pacientelor cu vârsta între 50 și 69 de ani. Doritoarele trebuie să aibă bilet de trimitere de la medicul de familie pentru specialitatea Chirurgie Generală sau Obstetrică-Ginecologie.

 

În cadrul programului pacientele vor beneficia de consultație de chirurgie generală sau obstetrică-ginecologie, efectuarea mamografiei digitale 2D și comunicarea rezultatului. Costurile vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Spitalul Pelican a achiziționat recent mamograful de ultimă generație Hologic Selenia Dimensions 3D, care oferă mamografii digitale de înaltă calitate, cu scopul de a depista precoce și cu mare precizie cancerul mamar.

Mamografia digitală cu tomosinteză este cea mai evoluată metodă de diagnostic indicată femeilor cu vârste de peste 40 de ani, fiind o tehnică de achiziție digitală directă, prin care sânul este scanat din diverse unghiuri, permițând generarea computerizată de reformatări fine (1mm), respectiv postprocesare digitală 2D/3D.

„Mamografia digitală este diferită de mamografia analogă în ceea ce privește gradul de iradiere al examinării, acesta fiind mai mic în cazul mamografiei digitale, nu necesită repetarea expunerilor, iar în ceea ce privește compresia, aceasta se face automat, astfel că durerea pe care o percepe femeia la compresie este mult diminuată comparativ cu mamografia clasică”, susține Alina Osiceanu, medic primar radiologie și imagistică medicală.

Mamografia se poate efectua în orice zi a lunii, dar nu este recomandată în săptămâna dinaintea ciclului menstrual pentru că sânii pot fi sensibili. Cel mai indicat moment pentru a efectua mamografia este în prima săptămână după menstruație.

De asemenea, nu se indică folosirea deodorantelor cu pulbere sau pudră de talc la nivelul axilelor și sânilor în ziua efectuării mamografiei deoarece pot să mimeze microcalcificări la nivelul sânilor, împiedicând obținerea unor imagini precise.