b
xtract de merişor. Se amestecă 2 linguriţe de frunze de merişor cu 100 ml apă rece, se lasă la macerat o oră, după care se strecoară. Peste aceleaşi frunze se toarnă 100 ml apă în clocot, se continuă fierberea la foc mic încă 15 minute, apoi vasul se dă deoparte şi se lasă acoperit 10 minute. Se strecoară, se amestecă ambele lichide şi se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, pentru neutralizare. În timpul unei zile, se ia câte o lingură la 3-4 ore. Acest preparat calmează durerile reumatismale. Atenţie! Nu este recomandat în timpul sarcinii. Decoctul şi infuzia de iarbă neagră ameliorează reumatismul inflamator. Se fierbe, la foc mic, timp de 15 minute, 20 g plantă uscată şi mărunţită la 500 ml apă. Se lasă la răcit, se strecoară şi se bea o cană/zi. Infuzia se face dintr-o lingură de plantă înflorită, uscată şi mărunţită, peste care se toarnă 300 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 20 de minute. Întreaga cantitate se bea fracţionat, în cursul unei zile.