Licorile dionysiace, de la curativ la nociv
Alcoolul, consumat din cele mai vechi timpuri
Băuturile alcoolice au fost folosite, aproape în întreaga lume, încă din timpuri străvechi. Există consemnări ale folosirii acestora de către vechile civilizaţii încă din anul 6.000 î.Hr. Potrivit aceloraşi surse, producerea vinului îşi are originea în Orientul Mijlociu, unde viţa-de-vie dădea roade fără îngrijiri speciale.
Vechiul Testament îi atribuie lui Noe plantarea primei culturi de viţă-de-vie. Dacă în oraşul sumerian Nippur, berea şi vinul erau folosite ca băuturi tonice în scop medical, băuturile alcoolice erau consumate în timpul unor petreceri, care durau zile întregi, incluse în manifestările religioase ale vechilor egipteni şi ale asirienilor, din anul 2.000 î.Hr. Unul dintre cei mai populari zei egipteni, Osiris, era considerat a fi primul cultivator al viţei-de-vie şi cel care a produs berea din cereale.
În Grecia, se pare că beţia nu era un fapt cunoscut înaintea apariţiei noului zeu Dionysos (zeul viţei-de-vie şi al petrecerilor). Iar prin secolul al VII-lea î.Hr., consumarea băuturilor alcoolice a devenit o parte importantă a vieţii de zi cu zi.
Impactul alcoolului asupra organismului uman
Dacă, altădată, alcoolul era folosit în scopuri curative (chiar şi azi, unii terapeuţi recomandă, spre exemplu, consumul vinului în anumite combinaţii, cu rol în vindecarea unor boli), ori în manifestări religioase (de pildă, în unele ritualuri din cultul orotodox este folosit vinul), acesta a ajuns să facă ravagii, atunci când este consumat în exces. Consumul în mod repetat al alcoolului produce dependenţă. Ce se întâmplă la nivelul organismului uman, pe fondul consumului de alcool? Cantităţile mici de alcool pot detensiona organismul şi elimina oboseala, cresc apetitul gastronomic şi au efect anestezic în cazul unor dureri. Dozele medii şi mari afectează sistemul nervos şi funcţionarea creierului, procesul de gândire, reduc inhibiţiile, anxietatea şi sentimentul de vinovăţie.
În fapt, consumul de alcool diminuează sau chiar anulează legăturile cu ceea ce în psihologie se numeşte conştient. Astfel, acesta dereglează modul de percepere a realităţii şi capacitatea de a lua decizii corecte. Cât priveşte efectele pe termen lung, acestea pot fi, spre exemplu: ciroza, carenţe severe de vitamine, îmbolnavirea stomacului, dereglarea funcţionalităţii inimii şi a sistemului nervos central, pierderea memoriei, creşterea riscului de impotenţă.
Circa 62 de milioane de persoane, afectate de alcool
Cercetătorii estimează că, în întreaga lume, există aproximativ 62 milioane de persoane afectate de alcool. Aceştia spun că riscul de a deveni alcoolic este de 3 ori mai mare la bărbaţi decât la femei.
Mulţi specialişti cred că influenţa psihologică în controlul consumului de alcool este chiar mai mare decât factorii fiziologici. Deşi alcoolicii consideră că negarea problemelor este o formă de a face faţă criticilor societăţii, această atitudine le poate aduce multe complicaţii.
În ultimii ani, potrivit statisticilor, a crescut incindenţa cazurilor de alcoolism. În cadrul Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie din Oradea, ca şi în toate spitalele de acest gen din ţară, nu există secţie specială pentru dezalcoolizare. Potrivit personalului unităţii spitaliceşti, persoanelor care se prezintă aici, cu această afecţiune, li se aplică desigur un tratament, dar acesta vizează în special sindromul de sevraj şi cel de dezintoxicare.
S-a semnalat o frecvenţă mai mare de cazuri la bărbati, incidenţa internărilor bărbaţi - femei fiind de cinci la unu.
Consumul moderat, efect protectiv asupra sănătăţii
Un studiu al unui grup de ceretători francezi, efectuat în urmă cu câţiva ani, releva câteva date interesante referitoare la consumul de alcool. Rezultatele studiului au evidenţiat existenţa unei corelaţii între acesta şi nivelul morbidităţii populaţiei, consumul moderat de alcool având un efect protectiv asupra sănătăţii. Consumul moderat de alcool a fost apreciat de cercetătorii francezi drept 100 de grame de alcool pe săptămână, ceea ce echivalează cu 4-5 beri pe săptămână sau un pahar de vin la o masă pe zi, ori 100 de grame de votcă într-o săptămână.
Priviţi adevărul în faţă
Potrivit adepţilor terapiilor neconvenţioanle, în general orice problemă de sănătate are, în primul rând, o cauza spirituală, mentală, uneori chiar karmică, din cauza folosirii incorecte a unor trăsături (de temperament, de caracter), a unor blocaje emoţionale, a unor inhibiţii sau complexe. Aceştia spun că, încercând repararea greşelii repetate (care a dus la instalarea afecţiunii), prin comportamentul sau atitudinea faţă de viaţă, se poate fie ameliora starea de sănătate, fie vindeca unele boli. Desigur, cea mai indicată este folosirea acestei metode, în sens preventiv, prin repararea unor greşeli comise, înainte de instalarea unor boli. Iată ce spune literatura esoterică cu privire la cauzele alcoolismului. Unii autori susţin că aceste probleme au survenit în urma unor dificultăţi în relaţia cu tatăl, fiind necesară, în acest caz, detaşarea faţă de tată. Alţi autori afirmă că persoanele care au devenit alcoolice au trăit în mod repetat sentimentul inutilităţii, al vinovăţiei, respingându-şi propriul sine. În acest caz, este indicat un nou model de gândire, orientat spre detaşarea de trecut, spre recunoaşterea propriei valori şi spre acceptarea şi iubirea faţă de propria persoană. În fapt, orice a cauzat refugiul în licorile dionysiace, în cazul unei persoane, este indicat să se privească realităţii în faţă şi încercarea rezolvării situaţiei, a problemei care a cauzat-o.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.