Lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a Blocului operator și a Secției de ginecologie de la Maternitatea Oradea sunt aproape de finalizare. Blocul operator are trei săli noi de operație, dotate la standarde europene și o secție de terapie intensivă, iar ginecologia este amenajată cu 25 de paturi.

 

Acestea sunt destinate pacientelor secției Obstetrică – Ginecologie II și IV a Staționarului III (fostul Spital Clinic de Obstetrică și Ginecologie din Oradea).

Momentan, Blocul operator Ginecologie funcționează în clădirea veche, în Staționar III, urmând ca la finalizarea lucrărilor acesta să fie relocat.

După finalizarea lucrărilor, blocul operator și secția de ginecologie vor funcționa într-una din aripile corpului B al Maternității. Lucrările la blocul operator vor fi finalizate până la sfârşitul lunii august, iar cele de la secția de ginecologie până la finalul lunii septembrie.

Dotarea cu aparatură s-a făcut din fonduri UE, iar restul lucrărilor prin  fonduri proprii ale spitalului, contribuția Primăriei Oradea și fonduri de la Ministerul Sănătății.

Tot din acest proiect fac parte activități pentru prevenirea și diagnosticarea bolilor cu frecvență înaltă. Astfel, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a planificat mai multe activități, unele dintre ele în colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Universitatea din Debrecen: screening gratuit; consultarea preoperatorie cardiologică pentru pacienții de ginecologie pe parcursul perioadei de implementare a proiectului în Oradea; screening pentru depistarea precoce a cancerului ovarian; screening pentru detectarea bolilor infecțioase; efectuarea unui videoclip despre prevenirea problemelor ginecologice principale și promovarea online.

Proiectul se realizează în cadrul Programului Interreg România - Ungaria și este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Maternitatea din Oradea beneficiind de fonduri europene nerambursabile de 1,1 milioane euro. 

Proiectul „Îmbunătăţirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi ginecologice în zona transfrontalieră”, al cărui lider este Institutul de Boli Cardiovasculare, iar parteneri sunt Spitalul Judeţean din Oradea şi Universitatea din Debreţin are o valoare de 3 milioane euro, din care suma nerambursabilă este de 2,25 milioane euro. Durata proiectului se întinde pe doi ani, între martie 2019 şi mai 2021.