Este încetăţenită ideea conform căreia românului îi place să mănânce bine. Iar masa de anul nou este întotdeauna îmbelşugată, indiferent care este nivelul lui social. De pe masă nu vor lipsi niciodată friptura, sarmalele, răciturile şi prăjitura. La fel şi băutura. Deci tentaţiile au fost şi vor fi mari, chiar dacă masa este acasă sau la restaurant. "Cât să mănânc ca să nu îmi fie rău?" "Ce să mănânc ca să nu ajung la camera de gardă?" "Ce mă sfătuieşte medicul?" Sfatul meu este "măsura". Evitaţi alimentele grele, grase, alcoolul tare sau, dacă acestea sunt nelipsite de la masa de Revelion, consumaţi-le moderat! Nimănui nu îi este interzis (cu excepţia celor care au această interdicţie expresă) să mănânce aceste alimente atât timp cât o face moderat şi ştie când să se oprească. Deci pentru persoanele fără afecţiuni evidente ale căilor biliare, pancreasului sau ficatului, moderaţia este singurul sfat medical real şi valabil. Pentru cei care se ştiu suferinzi cronic de boli ale acestor organe, le recomand să evite alimentele grase, sosurile, carnea grasă, prăjelile, maioneza, frişca şi cremele. În privinţa alcoolului, nu trebuie uitat că acesta, consumat în cantităţi mari (mai ales alcoolul tare), are ca şi complicaţie majoră (în afară de clasica beţie şi chiar coma alcoolică), pancreatita acută, boală denumită de unii medici "marea dramă abdominală". În condiţiile în care aveţi stări de rău însoţite de dureri mari abdominale ce se situează în abdomenul superior, durează mult, nu cedează la medicamente şi sunt însoţite de greţuri şi vărsături persistente, nu ezitaţi să vă adresaţi medicului. Pentru celelalte suferinţe biliare, atunci când apar (greţuri, jena sau durere în partea dreaptă, vărsături şi stări de rău), apelaţi la, de acum clasicile şi cunoscutele, antispastice (gen nospa, scobutil, papaverină) şi la medicamentele ce drenează colecistul (colebil). În cazurile ce vă depăşesc, nu faceţi autotratament, ci apelaţi la serviciile de gardă. Niciodată să nu uitaţi că nu trebuie să vă substituiţi medicului sau să îl subestimaţi ori să evitaţi consultul medical care, de multe ori, este hotărâtor pentru sănătatea dumneavoastră. De asemenea, să nu uitaţi de calitatea alimentelor, ţinând cont că banala maioneză sau cremele şi frişca, ţinute în mod necorespunzător, pot determina toxiinfecţii alimentare, boli ce necesită aproape întotdeauna internare in spital. Urându-vă "Un an nou fericit, cu sănătate!", vă reamintesc: dacă sunteţi sănătoşi, consumaţi de toate. Dar cu măsură!