Suma pe care o vor primi medicii de familie pentru vaccinarea împotriva Covid-19 în cabinete crește de la 30 de lei/persoană vaccinată, la 40 de lei/inoculare. Sunt voci care susţin ca banii să fie oferiţi celor care se vaccinează.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de guvern de miercuri, creșterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea împotriva Covid-19 la cabinete, de la 30 de lei/persoană vaccinată, la 40 de lei/inoculare și va cuprinde consultația, administrarea serului, precum și monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse postvaccinare.

„Astfel, ordonanța de urgență aprobată astăzi pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva Covid-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii prevede, printre altele, majorarea tarifului pentru inocularea vaccinului împotriva Covid-19 administrat de către medicii de familie, de la 30 de lei/persoană vaccinată la 40 de lei/inoculare. Acest tarif cuprinde consultația medicală realizată de medicul de familie, administrarea serului, precum și monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse postvaccinare”, transmite Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, modificarea tarifului este justificată de suplimentarea materialelor sanitare și a echipamentelor de protecție utilizate în cabinetul medicului de familie.

Tarifele vor fi valabile până la data de 30 septembrie 2021.

Bani pentru vaccinaţi!

Infecţionistul Octavian Jurma vine cu o idee revoluționară. În loc să fie plătiți medicii de familie pentru vaccinări, banii să fie dați persoanelor care se vaccinează.

„Am o idee mai bună decât să plătim un bonus pentru fiecare inoculare medicilor de familie. Haideți să dăm banii ăștia celor care se vaccinează!”, scrie pe Facebook infecţionistul.

Octavian Jurma crede că, până la urmă, cei care se vaccinează fac un efort mai mare decât medicul care îi vaccinează și își asumă și niște „riscuri eroice, dacă ascultăm negaționiștii”.

„Ne costă tot 100 de lei pe vaccinare, dar vom avea cu siguranță rezultate mult mai bune. Dar asta ar fi un beneficiu pentru cei vaccinați și în România nu discriminăm repetenții, discriminăm doar premianții”, adaugă medicul.

În opinia acestuia, este o ideea proastă să fie plătiți medicii de familie pentru vaccinare, pentru că alimentează suspiciunea că medicul îi vaccinează pentru bani și îi scade autoritatea și credibilitatea: „inhibă atât medicul, cât și pacientul. Medicii sunt deja plătiți pentru a avea grijă de sănătatea pacientului, lucru care include vaccinarea și în cazul altor boli contagioase”.