Medicul dr. Carmen Pantiș a reprezentat România la două evenimente care au reunit elita transpantului mondial, în localitatea Kunming, provincia Yunan din China.

 

În perioada 4-8 decembrie, la invitația profesorului Jiefu Huang, președintele China Organ Transplantation Development Foundation și a președintelui DTI Institute Barcelona, profesorul Martí Manyalich, medicul orădean a participat la două evenimente ştiinţifice.

Primul eveniment științific a fost „The 1st Belt and Road International Workshop on Leadership, Management, Quality and Innovation în organ procurement”, un workshop la care au participat 98 de experți internaționali din 58 țări, printre care China, Spania, USA, Brazilia, Iordania, Africa de Sud, Maroc, Tunisia, Austria, UK, România, Croația, Elveția, Belgia etc. S-a discutat despre cele mai inovative metode de a dezvolta medicina de transplant în regiuni diferite ale lumii. În urma workshopului au fost decise 19 recomandări în leadership, management, calitate și inovație în donarea de organe, recomandări care vor fi publicate în ghiduri și protocoale internaționale în medicina de transplant.

„Am remarcat ospitalitatea colegilor din China, modestia și profesionalismul de excepție, rapiditatea cu care aceștia au implementat în China modelul spaniol și cel american de organizare a donării de organe, țesuturi și celule. Au fost prezenți chirurgi de transplant, nefrologi, medici anesteziști, intensiviști, bioingineri, manageri de spital, coordonatori de transplant din Asia, Europa, Africa, America de Nord, America de Sud, Australia și Nouă Zeelandă. Emoționantă a fost prezența profesorului dr. Francis Delmonico, chirurg de transplant din Boston, un mare prieten al României, care a reprezentat Organizația Mondială a Sănătății și care, împreună cu profesoara Nancy Ascher, președintele Societății Mondiala de Transplant, au participat la deschiderea celei de-a 4 Conferințe Internaționale de Donare de Organe”, povestește Carmen Patiș, coordonatorul programului de transplant în judeţul Bihor.

La deschiderea conferinței științifice a mai fost prezent viceguvernatorul provinciei Yunan, care a subliniat importanța donării de organe ca singura posibilitate de a salva sau ameliora viața pacienților de pe listele de transplant, episcopul Marcelo Sanchez Sorondo, ca reprezentat al Academiei Științifice Pontificale de la Vatican, care a adus un mesaj despre valoarea inestimabilă a sănătății și a vieții, profesorul Li Li, managerul Spitalului nr. 1 din Kunming, profesorul Jiefu Huang, președintele Fundației naționale de donare de organe și transplant din China, profesorul Martí Manyalich, de la DTI Barcelona, omul de aur în formarea a peste 15.000 de coordonatori de transplant prin cursurile promovate de Universitatea de Medicină din Barcelona. S-a insistat mult pe prezentarea unor modele de succes din Spania, USA, Brazilia, Iran, modele strategice care necesită adaptarea la realitățile socio-culturale ale fiecărei țări.

 

România, la coada Europei!

 

În anul 2018 România a avut doar 3,3 donatori la un milion de locuitori situându-se pe penultimul loc în Europa. Spania este lider mondial având un număr de 48,3 donatori la un milion de locuitori.

„Cred că o metodă bună de a crește numărul de donatori în România ar fi introducerea Programului DCD (donare după oprirea inimii), program care funcționează cu succes atât în China și Australia, cât și în alte țări din UE (Spania, Belgia, Olanda). Foarte multe dintre prezentările pe care le-am văzut au accentuat importanța terapiei intensive și rolul medicului anestezist. În toate țările lumii se face maximum pentru a salva viața pacientului critic, dar în momentul în care acesta nu mai poate fi salvat și are tablou clinic de moarte cerebrală, declararea morții cerebrale și discuția cu famillia sunt obligatorii. Există două tipuri de consimțământ, acordul informat (se discută cu familia) și acordul prezumat (se presupune că ești de acord cu donarea, dacă numele tău nu apare scris în Registrul Naţional de Transplant al celor care nu doresc să fie postmortem donatori de organe și țesuturi). Dincolo de orice dubiu, moartea cerebrală este finalul vieții biologice. Mulțumim tuturor familiilor din Bihor care au fost de acord cu donarea de organe, țesuturi și celule, în anul 2019”, mai spune Carmen Pantiș.