Noi victime ale intoxicaţiilor cu ciuperci otrăvitoare
În ultimele zile, s-au semnalat tot mai multe cazuri de intoxicaţii cu ciuperci otrăvitoare, în regiunea Transilvaniei. Cu toate că, în judeţele Cluj, Mureş şi Satu Mare, s-au înregistrat şi decese în urma intoxicaţiilor cu ciuperci, în Bihor, cei afectaţi, nu puţini la număr, au scăpat cu viaţă.
Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, prof. univ. dr. Aurel Babeş, la instituţia pe care o conduce, se prezintă, zilnic, în medie, între două şi cinci persoane suferind de intoxicaţii cu ciuperci otrăvitoare. Domnia sa ne-a mai informat că nici unul dintre cazuri nu a fost, din fericire, mortal. "Formele de boală au fost uşoare şi medii. În cazul primelor, persoanele sunt ţinute în spital o zi, două, iar cele cu forme medii (în care sunt afectate funcţiile hepatice şi renale) sunt internate de obicei într-o secţie de terapie intensivă. În ambele situaţii, după o perioadă de supraveghere medicală şi aplicarea unui tratament corespunzător, pacienţii îşi revin şi sunt în afara oricărui pericol", ne-a spus dr. Aurel Babeş.
Boala, produsă de nişte substanţe toxice conţinute de anumite specii de ciuperci, se manifestă în formele uşoare în principal prin vărsături, greaţă, dureri abdominale. În cazurile mai grave, în care toxinele degajate de ciuperci atacă sistemul nervos, bolnavii pot manifesta delir şi agitaţie.
Din păcate, nu a fost încă descoperit un antidot specific pentru această afecţiune, cu toate că, în urmă cu 30 de ani, la un institut de cercetare din Paris s-a încercat acest lucru, însă studiul nu a avut rezultate semnificative.
În ceea ce priveşte profilaxia acestei boli, medicii atrag atenţia iubitorilor acestui produs alimentar să îşi procure ciupercile doar din sursele autorizate (fie în formă ambalată, în conservă, fie în stare crudă).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.