Chiar dacă în ultimii ani la Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” din Marghita s-au făcut investiţii serioase, noile modificări din sistemul naţional de sănătate îi omoară cu zile. De la 245.000 de lei profit în 2014 au ajuns ca în 2016 să aibă datorii de 66.000 de lei. Toate din cauza introducerii decontării pe număr fix de pacienţi şi a contractului cadru.

 

Directoarea economică a unităţii medicale, Kocsis Emese Erzsebet a spus joi, într-o conferinţă de presă organizată la Marghita, că CAS-urile din ţară şi contractul cadru sunt mai degrabă piedici în lupta cu bolile pacientului decât ajutoare.

„Hexi Pharma nu este problema cea mai gravă din sistemul medical românesc. Ni se spune mereu că CAS-ul nu ne poate deconta mai mult de 550 de cazuri pe lună. Dacă avem 551 de cazuri, ce facem cu acel pacient? Este un sistem care nu funcţionează. Nu a funcţionat în toată Europa, s-a renunţat la el în Ungaria. Ca să ştii că un pacient este urgenţă trebuie să-l consulţi. Pierzi timp şi pierzi bani pentru că la fiecare pacient consultat îi mai faci anumite investigaţii. Indiferent că pacientul se dovedeşte a fi urgenţă sau nu, trebuie să-l consulţi, ai o cheltuială cu el. Această cheltuială nu este decontată, vorbim despre o medie a costurilor de 50 de lei. Cam 20% din consultaţiile din camere de gardă sunt decontate, restul nu este acoperit. În momentul în care te prezinţi la negociere la CAS Bihor, ţi se spune că îţi pot fi decontate toate consultaţiile din camera de gardă dar, în acel caz, nu îţi mai este decontată o parte din serviciile medicale de internare. Ideea este că sistemul nu este doar subfinanţat, ci am ajuns la un moment la care nu mai putem. Eu chiar ieri am avut o discuţie destul de aprinsă cu CAS-ul, în sensul că, efectiv, am ajuns la limita puterilor, nu mai ştim din ce să plătim şi din ce să mai tăiem. Noi în fiecare lună avem 550 de cazuri contractate şi le depăşim, în medie, cu 80-100 de cazuri. Nu poţi să-i spui pacientului, n-ai fost programat, de ce te-ai îmbolnăvit în 28 când eu nu mai am voie să fac internări. E absurd. Din cauza aceasta doar pe primul trimestru, plus luna aprilie, am fi îndreptăţiţi să primim de la CAS suma de 756.000 de lei. Vorbim de cazuri validate de CAS”, a spus direcoarea economică.

Trebuie să faci pneumonie în primele trei zile ale lunii

În urmă cu câteva zile, CAS-ul a trimis Spitalului din Marghita o comunicare în care scria că refuză să achite cei 850.000 de lei, reprezentând diferenţa dintre cazurile care se încadrează în marja celor 550 decontate de CAS şi cele pe care medicii le-au făcut în plus.

„Nu se poate mai departe aşa. Noi nu lucrăm aici pe bandă de cusut, lucrăm cu pacienţi care se îmbolnăvesc când se îmbolnăvesc. Explică-i pacientului că în data de 3 ni se termină fondurile pe radiologie, 7.000 de lei primim pe radiologie, oamenii trebuie să se programeze cu 3 luni înainte ca să li se facă o consultaţie gratuită. Cum adică, trebuie să faci pneumonie în primele trei zile ale lunii că după aceea plăteşti? Ce vină are asiguratul care îşi plăteşte contribuţiile, că nu mai sunt fonduri. 

Am vorbit cu doamna Alina Ţiburcă de la CAS care a spus că nu este vina ei. Noi suntem perfect de acord, nu este nici vina noastră, problema este că aşa, dacă tăcem din gură, ajungem să punem lacăt pe spitalele mici pentru că diferenţa de finanţare este foarte mare. Acelaşi spital, cu aceeaşi cheltuială, dacă este un spital de gradul I sau II, primeşte o finanţare pe caz mai mare, decât noi care suntem spital de gradul IV. Şi noi dăm aceeaşi bani pe dezinfectanţi, medicamente, personal. Şi pe noi ne costă un caz rezolvat. Noi primim pe un caz 150 de lei, indiferent că avem cazuri în ATI care ne costă zilnic 2.000 de lei. ATI-ul nu este finanţat. Exact secţia care este cea mai costisitoare nu este finanţată. Să nu vormim de Hexi Pharma când, între timp, spitalele mici mor de foame. Să vă spun doar trei cifre relevante. Am închis exerciţiul financiar în 2014 cu un profit excedent de 245.000 de lei. În 2015, aceeaşi cifră, excedent încă, a fost de 118.000 de lei, ca să închidem primul trimestru din 2016, pentru prima dată de când sunt aici, cu deficit de 66.000 de lei.         

În plus, s-a dat o Hotărâre de Guvern care a sunat foarte bine la vremea ei cu 25% în plus la salariu. Da, într-adevăr, salariile în tot sistemul sanitar sunt mizerabile, dar, doar în prima lună ni s-a plătit diferenţa de salariu şi după aceea, încet-încet, această sumă nu se mai plăteşte. Din diferenţele de salariu care ni se promiseseră, de 31.000 de lei, anul trecut am primit 17.000 de lei, iar în aprilie, avem o diferenţă de 9.000 de lei. Nu avem de unde să achităm aceste găuri. Dacă vor să ajungă la uciderea spitalelor mici atunci să ni se spună în faţă. Vrem să vă închidem ca să rămână doar spitalele mari”, mai spune directoarea economică Kocsis Emese Erzsebet, care a mai adăugat că Spitalul din Marghita nu este singurul în această situaţie şi că sunt aceleaşi probleme şi la alte spitale de gradul III sau IV din România.