Chiar dacă vama este la doi pași și e tranzitată zilnic de sute de persoane, până ieri nu fusese diagnosticat niciun caz de Covid-19 în județul Bihor. Totuși, în evidență erau 287 de persoane autoizolate la domiciliu, 9 persoane în carantină și 5 sosite din zona roșie, internate în spital.

Conform ultimelor actualizări, persoanele care vin din Italia sunt băgate direct în carantină.

„Sunt regulile care au fost stabilite de la început pentru toate persoanele ce vin din zona roșie. Cei care vin din Italia sunt băgați direct în caranină timp de 14 zile, adică sunt duse la un centru de carantină special. În Bihor sunt 98 de locuri pentru aceste cazuri. În cele 14 zile li se face testarea. În prezent, în Bihor, sunt 287 de persoane auto-izolate la domiciliu (160 titulari ai chestionarelor și 127 aparținători ai acestora), 9 persoane în carantină și 5 sosite din zona roșie, internate în spital. Dacă persoanele nu vin din zone roșii, ci din zone galbene și nu prezintă simptome trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de 14 zile”, a explicat purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Țîrț.   

În urma testării privind Covid-19 a celor 16 persoane din Republica Moldova, carantinate în județul Bihor în cursul zilei de 8 martie, rezultatul a fost negativ.

Pe 9 martie, un autocar cu 47 de persoane venind din Italia a fost oprit în apropierea Municipiului Oradea, în urma unei sesizări că ar exista călători venind din zona roșie. Au fost reevaluate toate chestionarele, iar din anchetă a reieșit că toate persoanele vin din zona galbenă. În consecință, s-a dispus continuarea călătoriei acestora, cu recomandarea de autoizolare la domiciliu pentru 14 zile și informarea medicului de familie. Unii dintre călători au semnalat că nu au medic de familie și, în consecință, li s-a recomandat să ia legătura cu Direcția de Sănătate Publică Județeană din județul de domiciliu.

În PTF Borș au fost identificate, pe 9 martie, două persoane care s-au întors din Italia, zona roșie. Acestea au fost plasate în carantină și au fost recoltate probe biologice pentru testare Covid-19, care au fost transmise pentru analiză la centrul din Cluj-Napoca.