O categorie de angajaţi vor beneficia de 45 zile de concediu anual plătit. Care sunt regulile pentru accesarea acestuia.

La jumătatea lunii februarie a fost adoptată o lege pentru pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate care prevede introducerea unui nou tip de concediu medical plătit începând cu această lună, transmite Mediafax. Astfel, începând din această lună, salariaţii care îngrijesc pacienţi cu afecţiuni oncologice vor beneficia de un concediu anual, plătit, de 45 de zile.

În fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică. De aceleaşi drepturi beneficiază şi pacientul cu afecţiuni oncologice. În situaţia pacientului cu afecţiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz.

Noul concediu medical plătit a fost introdus prin Legea nr. 24 din 15 februarie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate publicată în Monitorul Oficial nr. 156 din 16 februarie 2022.

„Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul (...) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament”, conform actului normativ.

O parte din modificările prezentei legi au intrat în vigoare la două luni de la data publicării, respectiv din data de 16 aprilie.