În cazul bronşitelor sau stărilor astmatice, tusea seacă, neplăcută, care dă senzaţie de sufocare şi se manifestă adesea în sezonul rece, poate fi combătută cu un leac popular vechi, la îndemâna oricui - pasta de usturoi.

Pentru preparare se foloseşte o căciulie de usturoi, care se curăţă şi se zdrobeşte ca pentru un mujdei obişnuit, dar fără sare. În vas nemetalic, cu o lingură de lemn sau plastic, usturoiul se amestecă îndelung cu o lingură de miere, până devine o pastă groasă. Gustul pregnant şi neplăcut se poate atenua cu un strop de ulei de angelică sau de cimbru. Pasta se consumă cu înghiţituri mici, de 2-3 ori la intervale de 10 minute. Uşurează expectoraţia, atenuează sufocările astmaticilor, diminuează stările de rău general şi elimină paraziţii intestinali, reduce apetitul fumătorilor pentru ţigară şi este utilă în intoxicaţiile nicotinice. Pasta de usturoi se poate administra şi preventiv, când apare simpla senzaţie de "usturime" în piept, fără ca tusea să se manifeste. Abuzul nu este însă indicat, întrucât usturoiul are efect hipotensiv, iar persoanele cu probleme hepatice ori digestive, precum şi cele cu suferinţe cardiace ori hipotensiune arterială nu trebuie să recurgă la astfel de remedii fără consultarea medicului. Cei care nu suportă gustul amestecului de usturoi cu miere pot recurge la o lingură de mujdei de usturoi obişnuit, pe o bucată de pâine, urmată de administrarea unui ceai fierbinte de pătlagină ori busuioc, bine îndulcit cu miere, combinaţia având acelaşi efect.