Casa de Asigurări de Sănătate Bihor vine în întâmpinarea pacientelor cu informații privind demersurile necesare pentru decontarea protezelor externe de sân, respectiv asigurarea intervenției de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare în cadrul Programului Naţional de Oncologie.

 

Având în vedere incidența ridicată a cazurilor oncologice din Bihor, înregistrate la CAS Bihor în perioada 2023-2024 (peste 200 de cereri depuse),  pentru femeile care au suferit intervenții chirurgicale-mastectomie totală și care au dreptul la protezare externă și/sau reconstrucție mamara, conform reglementărilor legale în vigoare, CAS Bihor vine în întâmpinarea pacientelor cu informații privind demersurile necesare pentru decontarea protezelor externe de sân, respectiv asigurarea intervenției de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare în cadrul Programului Naţional de Oncologie.

În cazul decontării protezelor externe de sân și a accesoriilor pacientele depun un dosar la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor – compartimentul Îngrijiri la domiciliu și Dispozitive medicale, care va cuprinde copie act de identitate (se prezintă și documentul în original), prescripția medicală recomandată de către medicii de specialitate (Chirurgie generală, Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă și Oncologie medicală) și o cererea tip.

Casa de Asigurări de Sănătate Bihor va elibera pacientei o decizie  în vederea procurării dispozitivului medical cu care pacienta se adresează către furnizorii de dispozitive medicale care sunt în relație contractuală cu CAS Bihor.

Se acordă pentru femei care au suferit intervenții chirurgicale-mastectomie totală și se pot acorda două dispozitive medicale de același tip (stânga-dreapta), după caz.

Termenul de înlocuire pentru fiecare dispozitiv din cele două (stânga-dreapta) este de 2 ani. Prețul de referință decontat de CAS este de 441 de lei.

În cazul asigurării endoprotezelor mamare pentru reconstrucţia mamară după afecţiuni oncologice, pacientele cu evaluarea oncologică de etapă, care avizează explicit indicaţia de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară, se prezintă la oricare din unitățile sanitare care derulează Subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, aflate în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.

La nivelul Județului Bihor, unitatea sanitară care este nominalizată în Ordinul  Nr. 180/2022 din 30 martie 2022 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru activități de reconstrucție mamară este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor.