Peştele, un aliment pe placul inimii
Înlocuirea cărnii de porc cu peşte este o măsură recomandată celor care au probleme cu colesterolul. Peştele conţine grăsimi care scad colesterolul şi previn afecţiunile cardiovasculare.
Consumul de carne de peşte previne afecţiunile cardiovasculare, poliartritele reumatoide, bolile neurodegenerative, anemiile şi depresiile, ne spun specialiştii în nutriţie. Pentru aceasta ar fi bine să înlocuim o parte din carnea de porc cu carne de peşte şi să mâncăm trei-patru porţii de peşte pe săptămână. Atuurile peştelui sunt proteinele şi grăsimile cu valoare biologică ridicată, vitaminele din grupul B, vitaminele A şi D, dar şi mineralele (fosfor, iod, calciu, zinc). Principalul avantaj al cărnii de peşte sunt grăsimile din seria acizilor graşi esenţiali omega 3. Aceştia se găsesc în carnea de peşte oceanic de apă rece - macrou, hering, somon, cod, ton, sardine. Grăsimile din peşte previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos. Persoanele vârstnice care mănâncă peşte de trei-patru ori pe săptămână sunt mai puţin predispuşi riscului de a suferi de Alzheimer. Peştele poate fi consumat cu încredere şi în curele de slăbire, deoarece are mai puţine calorii decât celelalte cărnuri. Astfel, heringul ne oferă 167 calorii/100 g, macroul - 183, tonul -- 160. Dacă vreţi chiar mai puţine calorii, alegeţi peştele de apă dulce. Acesta are carnea mai slabă decât cel oceanic şi, în consecinţă, un aport caloric mai mic. 100 g păstrăv conţin 85 de calorii, aceeaşi cantitate de crap - 83 de calorii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.