Alimentele bogate în fibre asigură buna funcţionare şi menţinerea sănătăţii organismului. Fibrele sunt compuşi glucidici, care se găsesc numai în produsele de origine vegetală: cereale integrale, fructe, legume, nuci, plante cu boabe, ca fasolea şi mazărea, seminţe. Alimentele de origine animală (carnea, brânzeturile, ouăle) nu conţin fibre. "Cercetările specialiştilor arată că adesea părinţii nu acordă atenţia adecvată rolului esenţial pe care fibrele îl au în sănătatea copiilor. Ca urmare, dieta acestora cuprinde cantităţi reduse de fibre, expunându-i pe copii la riscul apariţiei unor afecţiuni. Nutriţioniştii recomandă pentru consumul zilnic un aport de 15 - 25 de grame de fibre la copiii între 1-13 ani, 30 de grame la băieţi şi fete până la 19 ani, în timp ce femeile până în 50 de ani trebuie să consume 25 de grame, iar bărbaţii - 38 de grame?, spune Prof. Dr. Adrian Georgescu, Directorul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului. Fibrele previn apariţia unor afecţiuni, cum ar fi cancerul de intestin şi bolile cardiovasculare, scad nivelul colesterolului şi ajută la adoptarea unei diete echilibrate. Rolul fibrelor este de a grăbi tranzitul digestiv şi, ca urmare, compuşii din alimente care nu sunt necesari organimului şi care pot deveni nocivi sunt eliminaţi rapid. Alimentele bogate în fibre sînt indicate în dietele pentru pierderea în greutate (în caz de exces ponderal), deoarece creează senzaţia de saţietate şi, cum nu se digeră, nu suplimentează aportul de calorii în organism. Fibrele din cereale sunt considerate a fi cele mai eficiente pentru profilaxia bolilor cardiovasculare. Asociaţia Medicilor Americani a subliniat importanţa pe care o are dieta bogată în fibre, în special micul dejun bazat pe cereale, în reducerea afecţiunilor coronariene. Dintre diferitele surse de fibre alimentare - cereale, legume şi fructe - numai fibrele din cereale au fost asociate cu reducerea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare. Statistic, incidenţa bolilor cardiovasculare se reduce cu aproximativ 37% pentru fiecare suplimentare cu 5 grame de fibre din cereale. Nutriţioniştii recomandă ca două dintre mesele noastre zilnice să conţină fibre provenite din cereale. "Acestea pot fi de preferinţă micul dejun şi o gustare în timpul zilei, pentru a-i asigura organismului porţia necesară, dar şi pentru un regim alimentar sănătos, fără grăsimi", a mai spus Prof. Dr. Adrian Georgescu. Cerealele, bogate în fibre, în carbohidraţi şi îmbogăţite cu vitamine, minerale, proteine şi calciu, sunt ideale pentru micul dejun pentru că ele conferă energie organismului în prima parte a zilei. De asemenea, sunt indicate în cadrul unei diete sănătoase, datorită conţinutului lor redus de grăsimi, sare şi zahăr.