Vinul în tratamentul bolilor cardiovasculare Gheorghe F. ,62 ani, din Cornitel ,,Am suferit în urmă cu doi ani un preinfarct, aşa că urmez cu sfinţenie tratamentul prescris de medicii cardiologi. Recent am auzit că dacă beau vin am să mă simt mai bine. E adevărat sau sunt vorbele unora care nu se pot abţine de la băutură? Raspuns: Aţi auzit bine: consumul de vin ajută în tratarea bolilor cardiovasculare, dar nu oricum şi oricând. Vinul de calitate, fără coloranţi şi alte adaosuri, conţine nişte substanţe chimice antioxidante, care ,,dizolvă" toxinele din organism. Francezii, cunoscuţi pentru plăcerea lor de a consuma înainte sau după masa principală un pahar de vin, au, statistic vorbind, pe plan mondial, cele mai puţine cazuri de infarcte miocardice. În ultimele recomandări ale Asociaţiei Cardiologilor din America (AHA), se fac referiri la efectele benefice în prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare ale alcoolului. Astfel, cardiologii recomandă, acolo unde nu există alte afecţiuni în care se interzice alcoolul (hepatite cronice, ciroze etc.), să se consume o dată pe zi maximum un pahar de vin de calitate superioară, de preferat roşu (cu cât este mai închis la culoare, cu atât cantitatea de substanţe antioxidante este mai mare), sau un pahar mare de bere (nu ditamai halba, ci un ţap) sau un păhărel mic de ţuică sau whisky. Consumul a două pahare de vin sau combinarea a câte un pahar din băuturile enumerate mai sus se transformă în element nociv pentru sănătatea d-voastră. Clasamentul utilităţi pentru aparatul cardio-vascular al alcoolului în cantităţi mici este următorul: vin roşu - vin alb - bere - alcool tărie, cantitatea de alcool pur din aceste produse să fie de maximum 50 mg pe zi.